Per Nyrenius, utvecklingsledare på Västtrafik, utanför de nya bussarna on demand.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur den nya tjänsten, som påminner om en busstaxi, fungerar. Foto: Emmy Ottosson/SVT

Buss on demand – så kan resenärerna i Kinna skräddarsy sitt resande

Publicerad

Nu har kollektivtrafikstjänsten Buss on Demand invigts i Kinna. Med hjälp av en app ska resenärer själva kunna bestämma var och när de vill resa, en satsning som man hoppas får fler att ställa bilen.

Kollektivtrafikstjänsten ”Buss on demand” finns nu i Marks kommun. Den beställningsbara bussen kommer köra mellan Örby, Kinna och Skene och gå jämte den ordinarie kollektivtrafiken fram till sommaren 2024.

Satsningen grundas i ett uppdrag från infrastruktur- och kollektivnämnden i regionen som främjar innovationer som kan leda till ett hållbart resande. Förhoppningarna är att tillgängligheten med en beställningsbuss gör att fler väljer bort bilen.

Ser ett behov

De beställbara bussarna har redan testats i Ulricehamn under hösten och nu har man utökat tjänsten till ytterligare orter. Att det blev just Mark som får testa tjänsten härnäst har med behovet att göra.

– Vi har valt områden utifrån en lagom nivå på resandet, ställen där det reser ganska många men inte tillräckligt många för att berättiga en tät och heltäckande kollektivtrafik. Då tror vi detta kan fungera bättre, säger Per Nyrenius, utvecklingsledare på Västtrafik.

Tillsammans kommer de två testperioderna i Ulricehamn och Mark att kosta omkring sju till åtta miljoner kronor.

Skräddarsydda avgångar

Istället för en färdigordnad tidtabell kommer resenärerna nu själva kunna skräddarsy sina avgångar. Avsikten är att en buss ska finnas på plats 10 till 20 minuter efter bokad resa, och om fler ska åt samma håll åker man tillsammans.

Genom att logga in i applikationen kan resenärer välja mellan befintliga busshållplatser, men även ett utbud av virtuella hållplatser som endast syns i appen. Den dubblade tillgängligheten hoppas man ska leda till att fler väljer hållbart resande.

Liknande tjänster i landet

Västtrafik är inte ensamma om att testa kollektivtrafik på beställning. I bland annat Värmland och Sundsvall har man testat och fortsatt köra efter invånarnas personliga behov.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.