Trots att skollagen säger att skolan ska vara avgiftsfri upplever föräldrar i Ulricehamn att frukten inte är frivillig, utan upplever det som ett tvång att frukten ska skickas med till barnen under skoldagarna.
– Att lägga det ansvaret på föräldrar med olika typer av förutsättningar skapar inte samma förutsättningar för alla barn i Sverige, säger Elin Ramfalk, folkhälsostrateg på Cancerfonden.
Inom EU finns ett program som erbjuder ekonomisk ersättning till skolor som delar ut och undervisar om frukt och grönsaker under skoltid. I nuläget delar EU ut närmare 1,5 miljarder kronor årligen till skolor runt om i Europa i fruktstöd.
”Oroande trender”
Sverige har tilldelats närmare 35 miljoner kronor i en preliminär budget. Pengar som Sverige missar att ta del av, då man som enda medlemsland i EU har valt inte att ansöka om stödet.
– Det är väldigt märkligt att Sverige valt att inte använda det, med tanke på den låga konsumtionen av frukt vi har.
Enligt Elin Ramfalk ser man på Cancerfonden risker med ett för lågt intag av frukt och en dålig kosthållning för barn.
– Vi ser oroande trender, och vet om att matvanorna bland barn är väldigt dåliga. Det är flera barn som växer upp med en ökad risk för sjukdom och ohälsa om inte bra vanor sätts tidigt i livet.
För mycket administration
Skolministern Lotta Edholm (L) anser sig inte äga frågan och lämnar bara en skriftlig kommentar till SVT att det är ”kommunen eller huvudmannens ansvar att se till att barnen i skolan får i sig den mat de behöver”. För att sedan hänvisa till Landsbygds- och infrastrukturdepartementet.
Departementet svarar att frågan om att gå med i EU:s skolfruktstöd prövades för några år sedan.
– Då valde man att inte gå med då administrationen i förhållande till den begränsade budgeten bedömdes som alltför omfattande, skriver departementet i ett uttalande via mejl.