Trafikverket: Snabba cyklister på Älvsborgsbron är en fara

Uppdaterad
Publicerad

Varje dygn cyklar flera tusen cyklister över Älvsborgsbron i Göteborg. De får samsas om en dubbelriktad cykelbana på cirka 2,2 meter. Förra året inträffade olyckor med allvarlig utgång på bron. I år har Trafikverket därför försökt påverka cyklisterna att dra ner på farten, men hittills har alla försök misslyckats.

– Vi går bara och väntar på att det ska komma en rapport om nästa olycka, säger Thomas Lundberg, projektledare för renoveringen av Älvsborgsbron i Göteborg.

Under sommaren har man försökt sätta upp fartgupp på vägbanan, men det fungerade inte. Förra året inträffade tre olyckor, där den person som skadades allvarligt fick ligga tio veckor på sjukhus.

Cykelbanan är för smal och dubbelriktad och här ska cyklister samsas, liksom fotgängare och mopedister. Enligt Trafikverket så visar cyklisterna just nu inte tillräckligt med hänsyn till att man möter andra cyklister på vägbanan, vilket kan vara förenat med stor fara för deras och för andra cyklisters del.

– De cyklar för fort, säger Thomas Lundberg och menar att vissa kan komma upp i farter som 70 kilometer i timmen, i nivå med hur fort bilarna kör på bron.

Återkommande försök att påverkar cyklisterna har misslyckats

Inför årets sommarmånader har Trafikverket försökt få cyklisterna att ta det lugnt på den 900 meter långa bron.

Man började med att sätta ut band på cykelbanan för att få ner farten, men det fungerade inte. Små fartgupp på vägbanan fick cyklisterna att ilskna till, så man fick ta bort dem. Sedan sattes det upp särskilda grindar, eller chikaner, för att få cyklisterna att sakta farten. Inte heller det var uppskattat.

– Det slutade med att cyklisterna lyfte undan alla grindarna, säger Thomas Lundberg.

Trafikverket: ”Vi har inga fler idéer”

Nu finns ett par skyltar uppsatta på bron för att få cyklisterna att ta ansvar och sänka farten.

Har ni gett upp era försök?

– Vi har inga fler idéer just nu, så vi hoppas att cyklisterna  allt efter tiden inser att här ska man ta det försiktigt,säger Thomas Lundberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.