Kostnaden för återställandet av E45 och väg 2014 vid Lilla Edet efter sommarens kraftiga regnoväder är svårbedömd menar Trafikverket. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Då öppnar E45 igen efter sommarens skyfall

Publicerad

Sommarens skyfall över E45 och väg 2014 utanför Lilla Edet förstörde ett område på nästan tre kilometer. Nu har Trafikverket påbörjat återställningsarbetet som ska göra vägarna mindre sårbara för stora vattenmassor – i april öppnas E45 igen.

Det är ett omfattande arbete som krävs för att minimera risken för att det som hände i Lilla Edet den 28 juli ska ske igen.

– Vägen dimensionerades enligt gällande regelverk då den byggdes men nu uppgraderar vi anläggningen för att klara ännu större regnmängder, säger Jonas Nilsson, enhetschef vägunderhåll på Trafikverket, i ett pressmeddelande.

Öppnar i april

Bland annat ska man komplettera erosionsskyddet, dimensionera rör och brunnar, samt utöka de dammar som ska fördröja vattenmassorna.

Dessutom måste stora mängder material skyfflas bort, däribland skadad cellplast som till viss del ska ersättas av modernare lättfyllnadsmaterial, och vägkroppen byggas upp på nytt.

Trafikverket bedömer att vägarna kommer kunna öppna för full framkomlighet i början på april nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.