Till vänster frigolit på E45, till höger Jonas Nilsson på Trafikverket

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Jonas Nilsson på Trafikverket berätta om vilka skador de upptäckt på E45 i Lilla Edet. Foto: Michael Kleber/SVT

Trafikverket: Så blev skadorna på E45 efter skyfallet

Uppdaterad
Publicerad

Frigolit som spolats bort, sprickor och håligheter under vägen. Nu börjar bilden av skadorna på E45:an klarna efter söndagens skyfall.

– Skadorna är såpass allvarliga att det måste grävas ur, fyllas i och repareras, säger Jonas Nilsson, enhetschef hos Trafikverket.

Skadorna finns på flera platser, både på E45:an, på lokalvägen 2014 och på påfartsrampen vid Norra Lilla Edet-motet i norrgående riktning. E45:ans södergående körfält är dock intakt.

Det handlar bland annat om sprickor, hål under vägen och om att vägen höjt sig – och om de block av cellplast, eller frigolit, som spolats bort. Enligt Jonas Nilsson kommer cellplasten både från E45:ans underbyggnad och från vägbanken intill.

Har det blivit hål under vägen där cellplasten spolats bort?

– I vissa fall är det hål och urspolningar. Det vi ser är att vattenmassorna har skadat vägen, och där både delar av vägkroppen och diken har spolats bort av den stora mängden vatten och den höga hastigheten, säger Jonas Nilsson.

Ingen prognos när körfältet öppnar

Nu arbetar Trafikverket vidare med att analysera orsaker och hur det gått till när vattnet kommit för att kunna göra åtgärder och återuppbygga vägen.

E45:ans södergående körfält öppnade för dubbelriktad trafik på tisdagen. Det finns i nuläget ingen prognos för när det norrgående körfältet är reparerat och kan öppna för trafik eller när lokalvägen intill öppnar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.