E45 norr om Lilla Edet med asfalten som skadats av vattenmassor

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Felicia Danielsson, presskommunikatör på Trafikverket, berätta mer om händelsen på E45. Foto: Bengt Larsson

Trafikverket: Det var inget skred bakom kaoset på E45

Uppdaterad
Publicerad

Kraftig regn orsakade vägskadorna på E45 – som är helt avstängd i båda riktningarna.
Det är oklart när vägen kan öppnas för trafik igen.

Det var kraftigt regn som orsakade vägskadorna på E45 i Lilla Edet på söndagen. Trafikverket kallade först händelsen för ett jordskred men under måndagen konstaterade man att det inte handlar om det.

– Jordskred är att landmassor har kommit i rörelse men det som har hänt här är att det har kommit väldigt kraftigt regn, så det är framförallt vatten som har varit i rörelse, säger Felicia Danielsson, presskommunikatör vid Trafikverket.

E45 är helt avstängd och Trafikverket uppmanar trafikanter att ta andra vägar, så som E6.

Förlängd prognos

Under söndagen förväntades vägen vara körbar igen redan under tisdagen, men på måndagsmorgonen publicerade Trafikverket på sin hemsida att det kommer dröja längre.

Nu är prognosen för återöppning av vägen tidigast fredag.

– När det är mycket vatten så är det svårt att göra en uppskattning men nu när vattet har sjunkit undan har man sett att tisdag inte längre är rimligt, säger Felicia Danielsson.

Räddningstjänstens insats avslutad

Räddningstjänsten har sedan tidig söndagskväll funnits på plats för att bland annat evakuera strandade bilister. De har också assisterat de runt 30-talet villaägare i Lilla Edet-området vars källare vattenfyllts i samband med skyfallet.

– Vi avslutade insatsen strax före klockan 01 natten till måndag. Nu har vi lämnat över till Trafikverket som ska utreda vad som hänt och vad som ska göras, säger regional insatsledare Svante Carlson.

Frigolitblock, som används för att balansera ut vägen, ska ha trängts upp från marken efter det kraftiga regnet. Foto: Bengt Larsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.