• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Trollhättan i Trollhättans kommun, Västra Götalands län. Det brinner just nu kraftigt i ett industriområde på Stallbackavägen. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Väst.

E45 som översvämmats

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
E45 har stängts av efter massivt regn som orsakat skador på vägen. Foto: Rescue Photo

E45 avstängd utanför Lilla Edet – oklart när vägen kan öppna

Uppdaterad
Publicerad

Det har snart gått ett dygn sedan E45 strax norr om Lilla Edet stängdes av efter att kraftigt regn orsakat skador på vägen.

Ännu är det osäkert när vägen kan öppna.

– Det är omöjligt att svara på i dagsläget, säger Ryno Nilsson, utredare på Trafikverket.

Tidigt på söndagskvällen rasade en del av E45 och mellan 20-30 fordon fastnade i flera timmar på vägen. Inledningsvis uppgav Trafikverket att det hade inträffat ett jordskred, men under måndagen konstaterade man att så inte var fallet.

Istället tros kraftiga skyfall ha legat bakom händelsen.

– Jordskred är att landmassor har kommit i rörelse men det som har hänt här är att det har kommit väldigt kraftigt regn, så det är framförallt vatten som har varit i rörelse, säger Felicia Danielsson, presskommunikatör vid Trafikverket.

Ingen människa skadades och de sista strandade bilisterna kunde evakueras från sträckan runt 01 på natten. Vägen är avstängd i båda körriktningar.

Oklart när vägen öppnar

Det finns i nuläget ingen prognos för när delen av E45 kan öppna igen, uppger Trafikverket.

– Det är omöjligt att svara på i dagsläget. Vi väntar på grävmaskiner som ska öppna upp vägen och se omfattningen, säger Ryno Nilsson på Trafikverket.

Det är dock inte helt säkert att båda sidorna av vägen är skadade. I södergående riktning kom initialt uppgifter om att vägen kunde öppna redan under tisdagen – men även det är för tidigt att sia om, enligt Ryno Nilsson.

– Vi måste säkerställa att den sidan är oskadd. Har vi väldig tur kan vi kanske öppna den sidan för dubbelsidig trafik i morgon, men det är för tidigt att svara på.

Geotekniker arbetar tillsammans med Trafikverket under måndagen för att undersöka läget och utreda exakt vad som har hänt.

Frigolit på vägen

På bilder från platsen syns stora block av frigolit. Det är en typ av cellplast som Trafikverket använder när man bygger vägar. Materialet läggs under vägbanan för att skydda vägen mot tjäle.

–Det kanske kan låta konstigt med frigolit, men det är en vanlig metod. Men när det kommer så stora mängder vatten tar den med sig det mesta i sin väg, vilket är det som hänt nu vid Lilla Edet, säger Katarina Wolffram på Trafikverket till TT.

Även utredare Ryno Nilsson förklarar att det är frigoliten som av någon anledning släppt från sina fästen.

– Cellplast har gett sig i väg av anledningar som vi inte riktigt vet ännu.

Är du på plats eller vet mer? Mejla oss på vast@svt.se

Ras, skred och underminering

Ras och skred är båda exempel på snabba rörelser i jord eller berg.

Ett ras är en snabb massrörelse i jord eller i berg. I ett ras rör sig de enskilda delarna som sand, grus och stenar fritt i förhållande till varandra under hela förloppet.

I ett skred däremot är det en sammanhängande massa av jord eller en större del av en bergsslänt som kommer i rörelse. Skred är vanligast i jordar med silt och lera.

Underminering är något som kan leda till ett ras eller skred i längden och kan uppstå av regn- och smältvatten från tak eller gator samt dräneringsvatten som leds till en slänt där jorden kan eroderas bort.

Källor: MSB och Boverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.