Tidigt på söndagskvällen rasade en del av E45 och mellan 20-30 fordon fastnade i flera timmar på vägen. Inledningsvis uppgav Trafikverket att det hade inträffat ett jordskred, men under måndagen konstaterade man att så inte var fallet.
Istället tros kraftiga skyfall ha legat bakom händelsen.
– Jordskred är att landmassor har kommit i rörelse men det som har hänt här är att det har kommit väldigt kraftigt regn, så det är framförallt vatten som har varit i rörelse, säger Felicia Danielsson, presskommunikatör vid Trafikverket.
Ingen människa skadades och de sista strandade bilisterna kunde evakueras från sträckan runt 01 på natten. Vägen är avstängd i båda körriktningar.
Oklart när vägen öppnar
Det finns i nuläget ingen prognos för när delen av E45 kan öppna igen, uppger Trafikverket.
– Det är omöjligt att svara på i dagsläget. Vi väntar på grävmaskiner som ska öppna upp vägen och se omfattningen, säger Ryno Nilsson på Trafikverket.
Det är dock inte helt säkert att båda sidorna av vägen är skadade. I södergående riktning kom initialt uppgifter om att vägen kunde öppna redan under tisdagen – men även det är för tidigt att sia om, enligt Ryno Nilsson.
– Vi måste säkerställa att den sidan är oskadd. Har vi väldig tur kan vi kanske öppna den sidan för dubbelsidig trafik i morgon, men det är för tidigt att svara på.
Geotekniker arbetar tillsammans med Trafikverket under måndagen för att undersöka läget och utreda exakt vad som har hänt.
Frigolit på vägen
På bilder från platsen syns stora block av frigolit. Det är en typ av cellplast som Trafikverket använder när man bygger vägar. Materialet läggs under vägbanan för att skydda vägen mot tjäle.
–Det kanske kan låta konstigt med frigolit, men det är en vanlig metod. Men när det kommer så stora mängder vatten tar den med sig det mesta i sin väg, vilket är det som hänt nu vid Lilla Edet, säger Katarina Wolffram på Trafikverket till TT.
Även utredare Ryno Nilsson förklarar att det är frigoliten som av någon anledning släppt från sina fästen.
– Cellplast har gett sig i väg av anledningar som vi inte riktigt vet ännu.
Är du på plats eller vet mer? Mejla oss på vast@svt.se
Ras, skred och underminering
Ras och skred är båda exempel på snabba rörelser i jord eller berg.
Ett ras är en snabb massrörelse i jord eller i berg. I ett ras rör sig de enskilda delarna som sand, grus och stenar fritt i förhållande till varandra under hela förloppet.
I ett skred däremot är det en sammanhängande massa av jord eller en större del av en bergsslänt som kommer i rörelse. Skred är vanligast i jordar med silt och lera.
Underminering är något som kan leda till ett ras eller skred i längden och kan uppstå av regn- och smältvatten från tak eller gator samt dräneringsvatten som leds till en slänt där jorden kan eroderas bort.
Källor: MSB och Boverket