– Det är första gången jag gör det, men det känns bra, det är ju en väg in till universitet och högskola, säger Mirvat Al-Freij, som läser allmän kurs på Folkhögskolan i Angered.
På mattelektionerna övar hon, Sahra Warsame och resten av klassen sedan en tid tillbaka inför provet.
Högskoleprovet hålls två gånger om året och resultatet från provet använder man för att söka in till högskolor och universitet. Provet är uppdelat i fem olika pass, som innehåller bland annat matematik, statistik, ordförståelse och läsförståelse på engelska och svenska.
Övar med gamla prov
Mirvat Al-Freij är 35 år och hennes förhoppning är att komma in på sjuksköterskeprogrammet. För att lyckas övar hon också hemma och tillsammans med kompisar, genom att lösa uppgifter och göra gamla prov.
– Jag har jobbat som undersköterska och jag känner att det är dags att gå vidare och få en högskoleutbildning.
Varför har du inte gjort provet tidigare?
– Förut kände jag faktiskt inte till provet, men sedan när jag fick reda på det så tänkte jag att jag ska ta chansen, säger Mirvat Al-Freij.
Detta är Högskoleprovet
- Äger rum lördagen den 14 april klockan 8.10.
- Alla som vill får skriva högskoleprovet. Det finns inga krav på medborgarskap, uppehållstillstånd eller ålder.
- Resultatet använder man för att söka in till högskolor och universitet.
- Provet är uppdelat i fem olika pass, som innehåller bland annat matematik, statistik, ordförståelse och läsförståelse på engelska och svenska.
- Drygt 13 000 personer har anmält att de ska delta i Västra Götaland. I Sverige kommer totalt runt 76 000 personer att göra provet på 120 olika orter.
- Det är alltid ditt bästa resultat från de senaste fem åren som gäller.
- Anmälningsavgiften är 450 kronor.
- Provet hålls två gånger om året, en gång på våren och en på hösten. Höstens prov hålls söndagen den 21 oktober. Du kan anmäla dig till höstens prov på hogskoleprov.nu mellan 15 augusti-3 september.
- Sista anmälningsdagen för vårens prov har redan passerat.
Källa: Universitets- och högskolerådet