Foto: SVT

Från Biskopsgården till Wien – Simon dansar med världseliten

Uppdaterad
Publicerad

Med en topputbildning i bagaget är Simon Fyrevik från Biskopsgården i Göteborg en av få som lyckats ta sig till världsscenen inom balett.

– För mig så är det här livet, säger han.

Simon började dansa balett när han var 10 år. Sen dess har han tränat hårt i flera timmar varje dag vid balettstången – och det har gett utdelning.

I våras tog han examen från Wien statsoperas balettakademi i Österrike, en internationell topputbildning, dit han blev handplockad.

– För mig så är det här livet. När jag står på scenen så känner jag mig mäktig. Då känns det som att jag kan flyga fram över scenen, säger Simon Fyrevik.

Skadade benet

Under uppväxten har han studerat på Svenska balettskolan i Backa och även vid Oslos konstakademi. Men karriären skulle ha kunnat få ett olyckligt slut när han mitt under en föreställning i München bröt benet på scen för två år sedan.

– De sa att jag traumatiserade en hel publik och det kan nog ligga någonting i det, säger han och skrattar.

Tack vare rehabilitering kunde han komma tillbaka.

Tränar på altanen

Över sommaren är han hemma i Biskopsgården i Göteoborg. Här började han dansa hiphop som barn på Ryaskolan innan han upptäckte baletten. Altanen har hans mamma gjort om till en studio åt honom med speglar och en balettstång. Här övar han tills det är dags att åka tillbaka till Wien. I höst väntar jobb som professionell balettdansör tillsammans med världeliten inom balett.

– I Wien så älskar de kultur. Där får man väldigt mycket respekt när man berättar att man dansar. Här hemma är det mer ”Jaha gör du balett? Hur är det då? Får du bra lön?” Det är sådana frågor man får här i Sverige, säger han.

Flera erbjudanden

Exakt var han kommer att dansa vet han inte än. Han har nämligen fått flera erbjudanden – något som många dansörer bara kan drömma om.

– För mig så är det verkligen utmanande och väldigt roligt att göra, jag ser fram emot det, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.