lastbil exploderar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Att förloppet blev så våldsamt är extremt ovanligt vid en trafikolycka” – se hur olyckan gick till i klippet. Foto: Polisens förundersökning

Därför brann lastbilen så kraftigt – efter kraschen på Stallbackabron i Trollhättan

Uppdaterad
Publicerad

Dödsolyckan på Stallbackabron tog en lastbilschaufförs liv och en man står åtalad för att ha vållat hans död. Nu kan SVT med hjälp av övervakningsfilmer redogöra för hur den våldsamma olyckan gick till – och ge en förklaring till varför brandförloppet blev så kraftigt.

Det var i november förra året som en lastbil och en personbil krockade på Stallbackabron i Trollhättan. Kollisionen skickade lastbilen in i broräcket och enligt förundersökningen ledde det häftiga brandförloppet som följde till att chauffören – en 42-årig man från Ukraina – avled.

– Att förloppet blev så våldsamt är extremt ovanligt vid en trafikolycka, säger Mattias Strömgren, expert vid MSB som bidragit till polisutredningen, till SVT.

– Bränsletankarna trycktes troligtvis ihop vid kollisionen med räcket och pressade ut dieseln, ungefär som när man stampar på en läskburk. Det var därför brandförloppet blev så häftigt, säger han.

Dieseln bildade ett moln runt lastbilen

Dieseln spred sig i ett dimmoln runt lastbilen och på bråkdelen av en sekund senare antändes fordonet i en explosionsartad förbränning.

Enligt förundersökningen förbränns finfördelad diesel 100 gånger snabbare än vid motsvarande mängd i en pölbrand och ”effektutvecklingen når sitt max omedelbart efter antändning”.

– Det som dessutom förstärkte effekten var att lastbilen hängde uppe på bron och att dieseln kunde brinna fritt utan att nå marken, säger Mattias Strömgren.

Branden trolig dödsorsak

Förstärkande var även att lastbilen var fulltankad vid olyckstillfället och som SVT tidigare har rapporterat hade räddningstjänsten en svår uppgift i att släcka branden och bärga fordonet.

Föraren i personbilen som svängde över i motsatt körfil har erkänt att han var drogpåverkad vid olyckan, men nekar till att ha vållat lastbilschaufförens död.

Stallbackabron

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I snitt passerar över 30 000 fordon Stallbackabron varje dag och vägsträckan bedöms som särskilt olycksdrabbad. Trots det saknas ett mitträcke på bron. Hör Trafikverket om varför i klippet ovan. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.