– Vi har jobbat mycket med utbildning och för att förstå vad som gör att vi kan förebygga skador, vi har bland annat haft workshop med personalen för att hitta de bästa handgreppen. Man måste öva upp en skicklighet, säger Anna-Karin Ringqvist, verksamhetsutvecklare för förlossningsvården på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Minskar gradvis
Antalet kvinnor som drabbas av allvarliga förlossningsskador, som helt eller delvis påverkar ändtarmsmuskelaturen, har minskat gradvis tack vare pågående satsningar både nationellt och regionalt.
Under de senaste två åren har antalet kvinnor som får allvarliga bristningar, så kallade sfinkterrupturer, minskat från 2 procent till 1,3 i Västra Götalandsregionen, enligt statistik från Graviditetsregistret.
”Vi kan bli bättre”
För Sahlgrenska Universitetssjukhusets del, som har högst antal förlossningar av sjukhusen i regionen, är det nu omkring 1,5 procent av de födande som drabbas av den här typen av allvarliga förlossningsskador.
– Vi tänker nog att vi kan bli bättre. Vi är den bästa universitetskliniken, men det finns mindre kliniker som ligger kring 1 procent. Det gäller att fortsätta jobba. I Norge och Finland har de kommit under 1 procent, så vi ser ju att det går, säger Ringqvist.