• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Jas 39 Gripen hör till de stridsflyg som kommer att ses på himlen ovanför Västsverige de närmaste dygnen. Foto: Försvarsmakten

Därför ser du så många stridsflyg i Västsverige

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsmakten genomför just nu två stora övningar som berör Västsverige; Våreld och Luftförsvarsövning 22. Fram till 19 maj sker trupp- och materieltransporter utanför Trollhättan och i samband med det kommer invånarna också att se och höra en hel del stridsflyg.

Flygvapnets Luftförsvarsövning 22 pågår från och med idag, 16 maj, och till den 25 maj. Tillsammans med luftvärnet övas förmågan att hävda och försvara svenskt territorium. Ett syfte är att öka luftstridskrafternas förmåga, meddelar Försvarsmakten på sin hemsida.

Finskt flygvapen deltar i övningarna, som kommer att pågår dygnet runt. Det fördjupade försvarssamarbetet med Finland innebär bland annat att vårt grannland deltar i luftförsvaret av Sverige.

Slutövning för värnpliktiga

Förutom luftförsvar och flygstrid ska man öva på samverkan med andra vapengrenar, till exempel med marinen för att utveckla förmågan till gemensam sjömålsstrd.

Samtidigt pågår alltså den stora övningen Våreld 22 i mellersta och södra Sverige, med koncentration till bland annat övnings- och skjutfält i närheten av Skövde. Våreld är slutövningen för den inneliggande kullen värnpliktiga. Dessutom deltar både yrkesmilitärer och personal som inkallats för repövning.

Här deltar 4000 från olika förband i skolor i både armén, flygvapnet och hemvärnet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.