På Forza Football är majoriteten av de anställda män. Desto större anledning att erbjuda en mensvänlig arbetsplats, tycker Patrik Arnesson, som genast nappade på Josefin Eklunds förslag. Foto: Jacob Zingaropoli/Tiago Kingswell

Chefen nappade direkt: Sätter PMS på schemat

Uppdaterad
Publicerad

När Josefin Eklund föreslog för sin chef att företaget skulle bli menscertifierat nappade han genast. Nu finns mensskydd på toaletterna, och kvinnorna möts av förståelse när de har PMS. För Josefin har det inneburit att hon inte längre måste ljuga om hur hon mår.

Under hela sitt arbetsliv hade Josefin Eklund en gång i månaden tvingats vara hemma från jobbet på grund av svår huvudvärk. Det var först nyligen, när hon började skriva ner datumen då detta inträffade, som hon insåg att huvudvärken kom sig av mensen. Det var en lättnad att inse, men hon kände sig ändå dum när hon måste sjukanmäla sig, och sa inte mer än att hon var sjuk.

Det ändrades när en vän till Josefin Eklund presenterade idén att menscertifiera arbetsplatser. Hon föreslog för sin chef Patrik Arnesson att företaget skulle vara med och utforma certifieringen. Han nappade genast.

– På sju år har jag hört att folk är hemma på grund av att de är förkylda och har migrän – jag har till och med fått höra att de är bakfulla – men aldrig att någon har PMS. Då tror jag att det kan vara ett problem, säger han.

Jobbet med att skapa en menscertifiering för arbetsplatser drivs av organisationen Mensen, och app-företaget Forza Football är pilotarbetsplats. Till hösten ska certifieringen vara färdig och då blir företaget Sveriges första mensvänliga arbetsplats.

Har mensen i schemat

Projektet har just inletts, men redan har samtalsklimatet förändrats. Numera är Josefin Eklund öppen med varför hon drabbas av huvudvärk. På toaletterna finns mensskydd. En kvinnlig anställd har sin PMS inskriven i schemat, så att kollegerna ska kunna visa förståelse de dagar det är aktuellt.

Patrik Arnesson har lärt sig mycket som han inte visste innan.

– Framför allt hur PMS:en skiljer sig otroligt mycket från kvinna till kvinna. Vissa kvinnor påverkas inte alls medan andra säger att det är det värsta de vet, säger han.

Även Josefin Eklund har lärt sig nya saker, till exempel att det hon själv lider av kallas för PMDS, en svårare form av PMS. Men det handlar inte bara om det rent praktiska.

– För mig är det viktigt att vi ska kunna prata om kvinnokroppen utan att det är något skamligt, säger hon.

Menscertifiering

Organisationen Mensen fick under 2018 pengar från Jämställdhetsmyndigheten för att utveckla metoder för att menscertifiera arbetsplatser

Syftet är att utbilda kring mens och förbättra arbetsmiljön för de som menstruerar

Metoderna arbetas fram i samarbete med företaget Forza Football i Göteborg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.