– Det finns ett stort behov av kläder eftersom folk fick lämna sina lägenheter så fort, säger Daniel Brodin, som från Frivilliga insatser vid kris och katastrof, FIKK. Foto: SVT

De samlar in kläder till branddrabbade i Södra Ryd

Uppdaterad
Publicerad

Boende i flerfamiljshuset i Södra Ryd i Skövde fick evakueras snabbt. Daniel Brodin är en av dem som nu samlar in kläder till de drabbade.

– Vi hörde om branden på radion i morse och hörde att det var ett stort behov av kläder eftersom folk fick lämna sina lägenheter så fort, säger Daniel Brodin, som är verksamhetschef för organisationen Frivilliga insatser vid kris och katastrof, FIKK.

Tillsammas med Skövde kommun, Röda korset och hyresvärden Balder samlar de nu in kläder för att dela ut till behövande. Insamlingen pågår mellan kl 16-19, utomhus vid Nolhagavägen 1, bakom en stor livsmedelsbutik.

Branden i Skövde

Hoppas många ska lämna kläder

Utdelningen av kläder kommer att hållas senare vid en annan plats, som meddelas senare, enligt Daniel Brodin. 

– Vi tar emot rena kläder och skor i alla storlekar, säger Daniel Brodin.

Han lägger till att det är extra viktigt att mycket kläder lämnas ifall någon saknar hemförsäkring.

– Då kan man också stå utan ekonomisk ersättning så det kan innebära en jättejobbig situation.

”Ledsna, chockade och oroliga”

Kommunens krisberedskapsgrup har varit igång sedan natten och under dagen har fokus varit att se till att samtliga drabbade har någonstans att bo kommande natt.

– För de som inte har vänner eller släktingar att bo hos så har fastighetsbolaget Balder ordnat tillfälliga bostäder. Vad jag vet är ingen nu utan, säger Marie Blåder,

Ett mottagningtsteam för de som behöver hjälp och stöd håller också öppet.

– Självklart är folk ledsna, chockade och oroliga. Men också samlade.

Hit kan boende i Ryd vända sig efter branden

På grund av branden i ett flerfamiljshus i Södra Ryd i Skövde håller flera verksamheter i dag extra öppet för att ta emot invånare som behöver stöd. Här är listan över vart du kan vända dig. 

  • Sektor socialtjänst har extra beredskap för dig som behöver stöd med anledningen av branden. Du når socialtjänsten via kommunens kontaktcenter: 0500-498000.
  • Södra Ryds bibliotek håller öppet idag, torsdag, för att möta invånare som på olika sätt drabbats av branden. Biblioteket skulle egentligen vara stängt på grund av renovering men håller alltså extra öppet. 
  • Medborgarservice finns på plats hela dagen och nås på  tel. 076 – 133 73 96 alternativt medborgarserviceryd@skovde.se
  • Fritidsgården Flamman har förlängda öppettider i dag. Redan klockan 16 öppnar fritidsgården och håller sedan öppet hela kvällen efter behov.
  • Sankt Matteuskyrkan är bemannad hela dagen med personal och fika.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Branden i Skövde

Mer i ämnet