strand, vresros, Grötö

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när allmänheten hjälper till att bekämpa den invasiva vresrosen på stranden innan de ska plantera inhemska arter på Grötö igen. Foto: SVT

De tillbringar dagen på stranden på Grötö – för att gräva upp vresros

Uppdaterad
Publicerad

Öckeröarnas Naturskyddsförening har bjudit allmänheten till att gräva upp vresros på stranden på Grötö. Vid årsskiftet har den delen av ön blivit Knötens naturreservat och nu bekämpar man den invasiva arten både med grävskopor och för hand.

– Den konkurrerar ut allt annat, säger Boel Lanne, ordförande för Öckeröarnas Naturskyddsförening.

Hélène Diéval med sin 8-åriga son har tagit sig till stranden på Grötö på söndagsförmiddagen. Det är +26 grader ute men istället för att bada tar de på sig handskar och börjar gräva upp vresros.

– Sedan på eftermiddagen ska vi njuta och vila med ett bad och ett glas lemonad, säger hon.

Testar olika metoder

En del av stranden har redan rensats från vresros med grävskopor och till hösten ska man bekämpa den invasiva arten med röjsåg. Men just idag har man bjudit allmänheten som ska hjälpa till och gräva upp buskarna för hand.

– Alla som bor här är väldigt måna om att ha en fin sandstrand och inte bara vresros, där man inte ens kan gå, säger Boel Lanne.

Återplanterar inhemska arter

Sedan några år tillbaka har man försökt återplantera den inhemska arten martorn. Det är en av de växterna som försvann efter spridningen av vresros.

– Man har samlat fröer nere på Vrångö i Göteborgs södra skärgård, sedan har Botaniska trädgården drivit upp de fröerna och så har man kommit hit och planterat.

Naturskyddsföreningen uppmuntrar öborna att inte plantera vresros i sina trädgårdar.

den Invasiva arten vresros

Vresros omfattas inte av någon lagstiftning om invasiva främmande arter, men utvärderas för att eventuellt tas upp på en nationell förteckning över invasiva främmande arter som kommer att omfattas av olika förbud.

Vresros är en mycket invasiv art. Sorter och hybrider av arten är mer eller mindre sterila och betraktas inte som invasiva. Det innebär i praktiken att enbart ursprungsarten Rosa rugosa som har enkla blommor är invasiv.

Källa: Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.