Sebastian Jacobsson jobbar som kock i Göteborg och berättar att han ogärna vabbar. Hans yrkesgrupp däremot tillhör de som vabbar mest i Sverige.
I en ny analys från Försäkringskassan har man jämfört olika yrkesgruppers uttag av vård av barn under 2020.
Chefer inom sjukvården stannar sällan hemma med sjuka barn, medan byggarbetare och barnskötare vabbar mer.
Minst vab i Gullspång
Minst i Västra Götaland vabbar man i Gullspång – vad det beror på är osäkert. Anna Ericksson som bor i kommunen berättar att hon ofta kunnat lämna barnen hos släktingar när de varit sjuka.
– Många som bor här kanske har mor- och farföräldrar som kan ställa upp, säger hon.
Chefer vabbar inte alls
Enligt Försäkringskassans analys vabbar majoriteten av både manliga och kvinnliga chefer inte alls – en möjlig förklaring till detta kan vara barnens ålder. Chefer har generellt sett äldre barn och därför inte samma behov av att vabba.
En annan aspekt kan också vara möjligheten till att arbeta hemifrån vid sjukdomsfall – så kallat vobbande. Yrken där detta inte är möjligt som exempelvis kock, hantverkare eller vaktmästare ligger högt på listan över de yrkesgrupper med mest vabbande.
Kan påverka pensionen
Andelen kvinnor som vabbar är högre än män – men också antalet dagar man stannar hemma med sjukt barn är fler för kvinnor.
Trifa Chireh är privatekonom på Länsförsäkringar och rekommenderar att dela upp vabbandet jämnt mellan föräldrar. Orsaken är en speciell del av inkomsten. Se mer om det i klippet nedan.
De vabbar mest och minst
Vabbar mest:
- Servicearbetare som exempelvis brevbärare och vaktmästare
- Chaufförer
- Barnskötare och elevassistenter
Vabbar minst:
- Chefer
- Gymnasielärare
- Poliser
Källa: Försäkringskassan