Bild inifrån vertikalodling, salladsväxter på långa rader med lila ljus. Delad bild med Gunnar Rundgren i blå jacka, randig halsduk och keps framför snöigt landskap.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gunnar Rundgren, hedersdoktor vid SLU och en av de tre grundarna till KRAV-märkningen, är kritisk till vertikalodling. Hör varför i klippet ovan. Foto: Magnus Hellström/SVT

Kritiken: Sallad är en lyxkonsumtion som chokladpraliner eller vin

Uppdaterad
Publicerad

Vertikalodling, där man odlar grönsaker inomhus på höjden, har fått många förespråkare. Men samtidigt kommer kritik från forskare och debattörer.

– Det drar väldigt mycket energi och ofta framställs som ett alternativ för livsmedelsförsörjningen, vilket det inte är, säger Gunnar Rundgren, hedersdoktor vid SLU.

Se KRAV-grundarens kritik mot vertikalodling i videoklippet ovan!

Vad säger forskningen om vertikalodling? Ja, det finns som alltid olika resultat. Gunnar Rundgrens ståndpunkt stöds av en ny studie vid Stockholms universitet som kommer fram till att vertikalodling generellt har högre energiförbrukning och högre växthusgasutsläpp än traditionell odling.

– Det är en lyxproduktion för en lyxkonsumtion precis chokladpraliner eller vin, men det är inte betydelsefullt för världen, menar Gunnar Rundgren.

Odlingens storlek har betydelse

Odling inomhus kräver väldigt starka lampor och det har ofta hävdats att den yta som krävs för att producera elenergin är större än den yta man sparar på att odla inomhus. Energiåtgången är hög. Harvardprofessorn David Keith kommer fram till att små hemmaodlingar kan kräva hundra gånger mer energi än traditionell odling.

Men Sveriges största vertikalodling, Ljusgårda i Tibro, hävdar att deras energiförbrukning bara utgör tio procent av företagets kostnader, tack vare den stora produktionen, ett ton sallad om dagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.