Se KRAV-grundarens kritik mot vertikalodling i videoklippet ovan!
Vad säger forskningen om vertikalodling? Ja, det finns som alltid olika resultat. Gunnar Rundgrens ståndpunkt stöds av en ny studie vid Stockholms universitet som kommer fram till att vertikalodling generellt har högre energiförbrukning och högre växthusgasutsläpp än traditionell odling.
– Det är en lyxproduktion för en lyxkonsumtion precis chokladpraliner eller vin, men det är inte betydelsefullt för världen, menar Gunnar Rundgren.
Odlingens storlek har betydelse
Odling inomhus kräver väldigt starka lampor och det har ofta hävdats att den yta som krävs för att producera elenergin är större än den yta man sparar på att odla inomhus. Energiåtgången är hög. Harvardprofessorn David Keith kommer fram till att små hemmaodlingar kan kräva hundra gånger mer energi än traditionell odling.
Men Sveriges största vertikalodling, Ljusgårda i Tibro, hävdar att deras energiförbrukning bara utgör tio procent av företagets kostnader, tack vare den stora produktionen, ett ton sallad om dagen.