Se hur det ser ut i Sveriges största vertikalodling i Tibro i videoklippet ovan.
Odling på höjden inomhus är miljövänligt och energismart, menar förespråkarna. Argumenten är bland annat att det går åt mindre vatten och att det inte behövs några bekämpningsmedel eftersom produktionen sker inomhus i en ren miljö. Ljusgårda går mot en produktion av 720 ton sallad per år. Sallad som säljs i vanliga livsmedelsbutiker.
Började som experiment i garage
För några år sedan var det ett experiment i ett garage. Nu huserar företaget i en 7000 kvadratmeter stor lokal och sysselsätter 90 personer.
Men kritikerna tycker att vertikalodling är en riktig energibov.
– Det drar väldigt mycket energi och ofta framställs det som ett alternativ för livsmedelsförsörjningen, vilket det inte är, säger Gunnar Rundgren.
Han är lantbrukare och var en av de tre grundarna till KRAV-märkningen och utsågs nyligen till hedersdoktor vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. Enligt en ny studie vid Stockholms universitet har vertikalodling generellt högre energiförbrukning och högre växthusgasutsläpp än traditionell odling.
”Mindre koldioxidavtryck”
Tibroföretaget Ljusgårda menar att det stämmer för små vertikalodlingar men inte för stora. Enligt Ljusgårda utgör el mindre än än tio procent av deras kostnader.
– Vårt totala koldioxidavtryck är mindre än vanlig odling då salladen dessutom brukar transporteras långt, säger Magnus Agervald.