Beslutet från åklagarna på Ekobrottsmyndigheten innebär att de övriga fyra åtalade, bland dem Saabs tidigare vd Jan Åke Jonsson och den tidigare chefsjuristen Kristina Geers, nu är friade från misstankar om brott.
Åtalspunkten om grovt svindleri handlar om att Saabs ledning anses ha gett en förskönad och vilseledande bild av Saabs ekonomi, inte minst genom uttalanden till media. Åtalet riktades mot Muller, Jonsson och Geers, men efter den friande domen i Vänersborgs tingsrätt väljer åklagarna att gå vidare enbart mot Victor Muller.
– Vi överklagar de delarna som gäller svindleribrottet och det är riktat mot Muller. Vi överklagar även osant intygande som gäller de två revisorerna. Vår bedömning efter förhandlingarna och senare domen i tingsrätten så är helt enkelt bevisläget för svårt för att vi skulle kunna tillgodse en fällande dom, säger Kammaråklagare Lars Lindman till SVT Nyheter Väst.
Svårt bevisläge
Den andra punkten som överklagas till hovrätten gäller att två revisorer anses ha gjort sig skyldiga till grovt osant intygande i hantering av årsredovisning och revisionsberättelse.
Däremot överklagas inte delarna om hur Victor Muller fick betalt, eller delen om ett försäljningsavtal till Ukraina som åklagarna hävdade var en bluff för att dölja att Saab fick 30 miljoner kronor från affärsmannen Vladimir Antonov. Och på grund av bevisläget går åklagarna vidare med bara två av åtalspunkterna.
– Vår bedömning efter förhandlingarna och senare domen i tingsrätten så är helt enkelt bevisläget för svårt för att vi skulle kunna tillgodse en fällande dom. Vi ska inte ta en strid där vi känner att det är allt för stort motstånd.
Ny bevisning i Hovrätten
Till rättegången kommer åklagarna Lars Lindman och Olof Sahlgren presentera ny bevisning och arbetar på att få fram ytterligare uppgifter som de hoppas kunna använda i hovrättsförhandlingen.
– Vi har viss ny bevisning och vi kommer vidta kompletterande åtgärder för att se vad vi ytterligare kan få fram. Men var vi har i ny bevisväg kan jag inte gå in på i dagsläget, säger Lindman.
Konkurs under 2011
Saab Automobile gick i konkurs i december 2011. Företaget hade då cirka 3.400 anställda.
Under våren 2012 gjorde Skatteverket en anmälan till Ekobrottsmyndigheten om misstänkt brott i bilföretaget före konkursen. EBM inledde en omfattande utredning. Husrannsakningar gjordes både i Trollhättan och hos Spyker, som ägde Saab, i Nederländerna. Jan Åke Jonsson och två andra chefer anhölls i ett dygn i maj 2013.
Åtalet lades fram i flera delar, den sista i augusti förra året. Rättegången i Vänersborgs tingsrätt inleddes i januari. Den friande domen kom för tre veckor sedan.