läkemedel och mediciner i en låda på apoteket, hand som lyfter upp en burk

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Brist på antibiotika, paracetamol och läkemedel mot epilepsi – starta klippet för att se och höra varför den svaga kronan förvärrar situationen med läkemedelsbristen. Foto: SVT

Svag krona drabbar patienter – ny orsak till brist på läkemedel

Uppdaterad
Publicerad

Plötsligt står patienter utan livsviktiga läkemedel. Vårdpersonal ödslar tid på att hitta alternativa preparat. Aldrig tidigare har så många läkemedel restanmälts i Sverige som nu. Och den svaga kronkursen pekas ut som en ny bov i dramat.

 – En ytterligare försämrad krona kommer inte att förbättra läget, säger Peter Amundin, läkemedelschef Västra Götalandsregionen.

Likt de flesta branscher brottas läkemedelsbolagen från och till med avsaknad av råvaror och strul med leveranser, vilket gör att läkemedel ibland inte kan levereras på utlovad tid.

Ytterligare en anledning till att läkemedel restnoteras är dagens låga kronkurs, vilken starkt bidrar till läkemedelsbristen i landet.

– Det är en komponent som försvårar just Sveriges situation, säger Bengt Mattson, sakkunnig på Läkemedelsindustriföreningen, LIF.

Därför leder kronkursen till medicinbrist

På äldre mediciner där licensen gått ut, som antibiotika och epilepsiläkemedel är marginalerna små. Så små att när den svenska kronan nu sjunkit i värde restnoteras medicinen i Sverige, men säljs på andra marknader som erbjuder bättre betalt.

– När det gäller epilepisläkemedel har det varit riktigt tufft och risk för patientskador, det är bedrövligt, det är inte acceptabelt, säger Peter Amundin, läkemedelschef Västra Götalandsregionen.

Ser du nån ljusning på problemet?

– På kort sikt är svaret tyvärr nej, jag tror det riskerar att öka ett tag till, säger Peter Amundin.

”Sverige står inte först i kön”

Hur stor andel av restnoteringarna av läkemedel som beror på låg kronkurs, det vet inte Bengt Mattson, LIF.

– Den datan har vare sig jag eller någon annan. Sverige står inte först i kön, priset är för lågt i Sverige, säger han.

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) reglerar prisnivåerna på läkemedel som ingår i läkemedelsförmånen när de sätter takpriser – maxpriser vad läkemedlen får kosta, vilket gör priset kortsiktig låst.

För att kompensera läkemedelsbolagen för den sjunkande kronkursen har TLV redan justerat nivåerna för generiska läkemedel i år. Och man har också inlett en mer långsiktig omdaning av systemet.

Restanmälda läkemedel i Sverige

ÅrAntal restanmälda läkemedel2019                       

1150

2020                       

1429

2021                       

997

2022                       

1590

2023 (jan-aug)2212

Källa: Läkemedelsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.