Juristen Ingrid Uggla underkänner avtal Foto: SVT

Jurister: Förseningen av Karlatornet ett avtalsbrott

Uppdaterad
Publicerad

Bostadsjurister säger till SVT att förseningen av tillträdet till bostadsrätterna i Karlatornet är ett avtalsbrott som innebär att konsumenterna har rätt att häva avtalet. De menar också att tilläggsavtalet som företaget använder för att få kunderna att godkänna förseningen innehåller oskäliga villkor.

Juristen Göran Olsson har tidigare varit vd för Bostadsrätterna som är en organisation som samlar bostadsrättsföreningar. Numera sitter han i dess styrelse och i en rad bostadsrättstyrelser. 

– Jag betraktar den här förseningen som ett väsentligt avtalsbrott med tanke på hur stor förseningen är och därmed finns det en hävningsrätt, säger han i en intervju med SVT:s konsumentredaktion Plus.

Plus granskar bostadsaffärer

Får stöd av kollega 

Han får också stöd av Ingrid Uggla. Hon var med och skrev bostadsrättslagen och har klienter som hävt sina avtal för bostadsrätter i Karlatornet. 

– Om inte ett års försening berättigar till att konsumenten får säga upp avtalet har man ju hamnat i ingemansland, säger hon.

Dessutom säger bägge juristerna att tilläggsavtalet som bostadsrättsföreningen vill att kunderna ska skriva under för att godkänna förseningen troligtvis inte är juridiskt bindande. Det på grund av att tillträdet är så oprecist formulerat.

– När man skriver att inflyttningarna kommer starta under andra halvåret 2022 har ju inte köparen en aning om när man kan få flytta in, säger Ingrid Uggla, som är en välkänd bostadsjurist.  

Tilläggsavtalet ogiltigt 

I avtalet står det också att tillträdet ska meddelas ett halvår före tillträde men det finns inget slutdatum, vilket i praktiken innebär att bolaget kan förskjuta tillträdet som de vill utan kompensation eller liknande till kunderna.

– Och det menar jag är ett oskäligt villkor, säger Ingrid Uggla.

Hon får också stöd av Göran Olsson.

– Jag håller med. Så här kan man inte skriva. Det är ett oskäligt villkor, säger Göran Olsson till Plusredaktionen.

Men Sernekes dotterbolag går inte med på att avtalen hävs och de kommer inte släppa kunderna utan domstolsprövning. Och hälsningen till kunderna är att de får ta det till tingsrätten om de vill häva sina avtal. 

– Eftersom vi tror att vi har rätt så vill vi ha en juridisk prövning, säger Leif Danielsson. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Plus granskar bostadsaffärer

Mer i ämnet