Kollagebild. T.h. ett recept på bullar och t.v. bild på SVT:s reporter med svart SVT-jacka

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att se tre exempel på vad som är svårt i vardagen om man lever med diagnosen dyskalkyli. Foto: Karlsson/Roos/SVT

Det här är svårt i vardagen med dyskalkyli – tre exempel

Uppdaterad
Publicerad

Matte finns överallt i samhället, och ofta tänker vi inte heller på att det är matte. Men för personer med diagnosen dyskalkyli är matten ständigt närvarande. Utan rätt hjälp kan det bli svårt att klara sig i vardagen.

I klippet listar SVT:s reporter tre saker i vardagen som är svårt för en med dyskalkyli.

Det uppskattas att cirka tre-sex procent av Sveriges befolkning har diagnosen dyskalkyli. Diagnosen ser olika ut för alla individer och därför kan symptomen skilja sig åt något. För en vuxen person kan dyskalkylin göra att man har svårt att planera och organisera livet i vardagen.

Det här är dyskalkyli

Dyskalkyli innebär att du har särskilda svårigheter med att räkna och ofta även att snabbt kunna uppfatta siffror och begrepp som beskriver tid, mängd eller mått. Några symtom på dyskalkyli är:

  • Du har svårt att använda de fyra räknesätten.
  • Du har svårt att skilja mellan höger och vänster.
  • Du har svårt att hantera pengar och ekonomi, läsa kartor och tabeller.
  • Du har svårt att se hur siffror eller tal förhåller sig till varandra, som till exempel vilket av två tal som är högst.

Källa: 1177 Vårdguiden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.