• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kalix och Grytnäs i Kalix kommun, Norrbottens län. Det brinner i ett sågverk nära Kalix med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Kontrollanterna om bristerna vid musselodlingen Foto: TT/SVT

”Det ska inte se ut på det här sättet”

Uppdaterad
Publicerad

En odling fattades och fakturorna stämde inte med vad som hittades på platsen. Efter att Jordbruksverkets kontrollanter slog till mot Bohus Havsbruks odling i Koljöfjorden krävde man tillbaka EU-stödet.

Redan i maj för ett år sedan fattade Jordbruksverkets inspektörer misstanke om att något inte stod rätt till vid musselodlingen i Koljöfjorden utanför Orust.

Odlingen godkändes av länsstyrelsen 2018, men någon inspektion under ytan hade inte gjorts förrän nu – drygt ett år senare.

I klippet hör du kontrollanterna berätta om vad de upptäckte.

När man kom till platsen hittades bara en odling – enligt ansökan skulle det vara två. Och under ytan upptäckte man att Bohus Havsbruk inte använt det material man fakturerat för. Bland annat hade man använt betongklossar som ankare i stället för det som man uppgett på fakturan; skruvankare. Det saknades också korrekt typ av boj på odlingen.

Kräver tillbaka stödet

Resultatet blev att Jordbruksverket krävde tillbaka det stöd på 3,7 miljoner som Bohus Havsbruk fått för anläggningen. Detta är idag en pågående rättsprocess där Bohus Havsbruk bestridit Jordbruksverkets återkrav.

Företagets motivering är bland annat att Länsstyrelsen sedan tidigare godkänt hur den befintliga anläggningen var utformad och att den saknade anläggningen omlokaliserats till en annan fjord.

Även GT har rapporterat om Jordbruksverkets granskning av musselföretaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.