Dödshot mot forskare vid GU

Uppdaterad
Publicerad

Forskning på sex labradorer vid Göteborgs universitet har rört upp känslor. Men har också lett till att forskarna har fått flera dödshot mot sig och sina familjer.

I slutet av januari publicerade organisationen Djurrättsalliansen information om att sex labradorer användes i forskning vid Göteborgs universitet. De lämnade också över en namninsamling i protest.

Forskningen bedrivs vid Laboratoriet för Experimentell Biomedicin, EBM, och handlar om en ny sorts tandimplantat. En del i forskningen innebär att implantaten opereras in på hundar, och laboratoriet använder sex labradorer för detta.

Hot via mail och sms

Efter Djurrättsalliansens publicering trappades hoten mot forskarna upp, enligt säkerhetschefen vid Göteborgs universitet. Via mail, sms och sociala medier framfördes allvarliga hot. Du kan se exempel i klippet ovan.

– Är det någon som startar en hatkampanj så blir det en ganska stor svans som hänger på det ganska snabbt, säger Jörgen Svensson, säkerhetschef vid Göteborgs universitet.

Vad tycker du om det här?

– Det är ju fruktansvärt. Dels att man utsätter forskaren. Men det drabbar ju även deras familjer. Det drabbar deras omgivning.

”Hot är oacceptabelt”

Djurrättsalliansen uppger att de inte ligger bakom hoten, utan tar avstånd från dem.

– Det är oacceptabelt med hot, hat och personangrepp. Det är inte försvarbart på något sätt. Och det är beklagligt att det tar fokus från hundarnas situation. säger Malin Gustafsson, presstalesperson för Djurrättsalliansen.

”En demokratifråga”

Universitetet kommer att polisanmäla det hundratal hot som framförts till forskarna vid EBM. Och säkerhetschefen ser hatet och hoten som ett allvarligt problem för samhället.

– Det är en demokratifråga. Det påverkar att forskare inte vågar forska om vissa ämnen. Man drar sig, man överväger att nej, det här kanske inte jag ska forska i för då får jag sånt hat mot mig. Jag vet att forskare resonerar så. Då har man ju gått väldigt långt i att förhindra forskningen helt enkelt, säger Jörgen Svensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.