• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Han dog i väntan på plats på äldreboende

Uppdaterad
Publicerad

Vi på Västnytt fick ett brev som 90-åriga Gunborg Kjellstrand skrivit. Hon berättar om svårigheterna att komma in på långtidsboende för äldre.

I Göteborg har politikerna startat en undersökning för att ta reda på om det blivit svårare.

”Känn stor sorg Göteborg. Om du är gammal och sjuk och bor i Majorna-Linné. Hade du tänkt dig ett tryggt boende på äldre dag så glöm det.”skriver Gunborg i sitt brev.

#gammalidag

Tre sjukhus och tre korttidsboende

I januari mådde 87-årige maken Sven-Olof, som led av demens, plötsligt psykiskt väldigt dåligt. Han fördes till akuten på Östra sjukhuset. Därefter las han in på Mölndals sjukhus. Efter någon månad där fick han komma till korttidsboende på Svartedalens äldrecentrum. Men så fick han lunginflammation och hamnade i närmare två veckor på Sahlgrenska. Därefter blev det korttidsboende på Gråbergets seniorcentrum. Men efter cirka fem veckor där fick han beskedet att han nu skulle åka hem och få stöd av hemtjänsten. Då hade hustrun Gunborg just kommit hem efter att ha legat på sjukhus för tarmbesvär.

– Jag blev ledsen så klart. Det gick ju inte alls – det gjorde det inte, säger Gunborg. Det var bara fram och tillbaka till toaletten. Jag knäckte ryggen så jag åkte in på sjukhus en gång till. Jag tänkte att varför kunde han inte ha fått komma in på ett boende som vi hade önskat båda två.

Situationen ohållbar

Många gånger kissade och bajsade Sven-Olof på sig. Efter fyra dagar hemma gick det inte längre – han hamnade på ytterligare ett korttidsboende. Nu på Kallebäcks äldreboende. Slutligen efter att under ett halvår ha legat på tre sjukhus och bott på tre olika korttidsboenden blev Sven-Olof beviljad ett fast långtidsboende. Det skulle han få inom tre månader.

”Nu är han helt söndertrasad så jag tror inte det har så stor betydelse var han hamnar” skrev Gunborg i brevet då.

Det blev aldrig något långtidboende för Sven-Olof. Han avled på korttidsboendet på Kallebäcks äldreboende.

Hemtjänstinsats i första hand

Annika Fryckberg enhetschef Majorna-Linné får frågan: Varför är det så svårt att få ett boende?

– Man har rätt till en skälig levnadsnivå, säger Annka Fryckberg. Då tittar vi först på om det går att lösa i det ordinära boendet med hemtjänstinsatser. Är det så att det inte går blir det aktuellt att göra en bedöming av äldreboende, om det är så att den enskilde vill det.

Hon säger att man tidigare hade servicehusboenden. Då flyttade man in på andra grunder.

– Då var det mer att man hade sociala behov. Men den typen av boenden finns ju inte längre, säger Annika Fryckberg.

Kommunen har startat utredning

På initiativ av den röd-gröna majoriteten i Göteborg har nu kommunstyrelsen beslutat att undersöka om det har blivit svårare för äldre att få plats på ett boende – man befarar att kriterierna blivit hårdare.

– Jag tycker att det är så ensidigt i bedömningen – att alla ska tvingas, mer eller mindre, att bo kvar hemma. säger Kia Andreasson, miljöpartistiskt kommunalråd i Göteborg.

– Om Sven-Olof hade kommit in på ett boende och vi hade möblerat och varit där så tror jag att han hade levt idag, säger Gunborg.

”Min fråga: Har andra stadsdelar samma genväg till himmlen – att trasa sönder människor” avslutar Gunborg det brev som Västnytt fick.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#gammalidag

Mer i ämnet