Ljus och en ros på gatan efter mordet vid högskolan i Borås – och mordoffrets pappa Tarek, med grått hår och grått skägg, berättar om skadeståndet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Kriminella har mycket mer rättigheter än vad brottsoffer har” – se hur pappan till offret vid högskolemordet i Borås reagerar på skadeståndet till den dömde mannen. Foto: SVT

Dömd för inblandning i mord fick 50 000 kronor i skadestånd – pappan till offret rasar

Uppdaterad
Publicerad

Den 23-årige mannen dömdes för medhjälp till mordet vid Högskolan i Borås – men fick senare rätt till 50 000 kronor från staten för att ha suttit häktad för ett annat brott som han friats från. Nu är pappan till mordoffret kritisk – då han själv tilldömts ett skadestånd på 60 000 kronor för sin mördade son.

– Det här är ett hån mot oss och alla drabbade brottsoffer, säger Tarek.

Historien som upprör Tarek är följande: Sonen Ziad skjuts ihjäl utanför Högskolan i Borås i november 2020. En 23-årig man döms senare i hovrätten för medhjälp till mord. 

Samme 23-åring satt under utredningen häktad i Malmö för grov narkotikasmuggling – ett brott han friades från. 23-åringen krävde därför skadestånd från staten. 

Fick rätt till 51 000 kronor i skadestånd

Och i oktober i år fick den dömde 23-åringen rätt till ersättning: 51 000 kronor för lidande efter två månader i häkte.

– Man blir så förbannad. Jag vet inte vem jag ska skylla på, men det system som finns nu fungerar inte, säger Tarek.

23-åringen hade begärt mer pengar, men det sa Justitiekanslern nej till, eftersom mannen även häktats för högskolemordet. 

Pengarna går till familjen

Sammanlagt tilldömdes Ziads familj ett skadestånd på 275 000 kronor, varav pappans del var 60 000 kr.

De 51 000 kronorna som 23-åringen fått från staten används nu för att betala en del av skadeståndet till familjen.

– Jag blev jätteglad att vi fick pengarna och inte han, för han är inte värd några pengar, säger Tarek.

Under samma månad som 23-åringen fick skadeståndet dömdes han också för att ha hotat en åklagare med att ”slå sönder” honom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.