Ziad, 25, till höger i bild, mördades hösten 2020 i Borås. På tisdagen dömdes en 22-årig man för mordet. På bilden från förundersökningen syns två män som ska ha varit på mordplatsen – en av dem är den dömde, den andre har tidigare suttit häktad men aldrig åtalats. Foto: SVT

Hovrättens dom efter mordet vid högskolan i Borås: Man döms för medhjälp till mord

Uppdaterad
Publicerad

Mannen i 20-årsåldern dömdes skyldig till mord i tingsrätten, efter dödsskjutningen vid Högskolan i Borås hösten 2020. Hovrätten för västra Sverige friar dock mannen och och dömer honom i stället för medhjälp till mord. Straffet på 14 års fängelse ändras inte, meddelar domstolen.

Enligt hovrätten finns det inte tillräckliga bevis för att mannen var en av dem som utförde mordet, på en man i 25-årsåldern nära högskolan i Borås.

Men eftersom han bland annat ordnade fram flyktbilen döms han för medhjälp.

”Hovrätten har kommit fram till att den tilltalade var införstådd med att mordet skulle ske och att han genom sina åtgärder medverkade till brottet på ett sådant sätt att han ska dömas för medhjälp till det”, säger hovrättsrådet Mia Schenck Blomqvist i ett pressmeddelande.

I klippet nedan hör du en intervju men kronvittnet i rättegången

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mitt under intervjun med SVT får Alex hotfulla meddelanden från folk som inte vill att han ska vittna – starta klippet för att se hela intervjun. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.