Efter 130 år – ”Kexen” kan lämna Kungälv

Uppdaterad
Publicerad

Under 130 år har kexfabriken varit arbetsplats för åtskilliga Kungälvsbor och boende i grannkommunerna. Men nu kan eran närma sig ett slut när produktionen i Kungälv planeras att flytta till Riga i Lettland. Här är historien om en av Västsveriges mest anrika fabriker.

Sedan 1888 har kexbageriet legat där det ligger i dag, vid kanten av Nordre Älv. Här var det lätt för ångbåtar och mjölpråmar att lägga till. Fabriken ägs i dag av det norska industrikonglomeratet Orkla Foods.

Här i Kungälvsfabriken, som Orkla Foods ägt sedan 1994, tillverkas alla företagets kex och kakor avsedda för den svenska marknaden. Fabriken i Kungälv har 350 anställda, en majoritet av dem är anställda i produktionen.

Göteborgs Kex

OLW och Göteborgs Kex blev 2014 Orkla Confectionary & Snacks Sverige, huvudkontor ligger i i Solna, med produktion förutom i Kungälv även i Filipstad och Nöbbelöv. På sin hemsida berättar man stolt om sina mest kända varumärken som man anser vara – en del av det svenska folkhemmet.

Till fruns afternoon tea

Ryktet säger att det var för att fabrikör Carl Leopold Berggrens engelskfödda hustru önskade kex och kakor till sitt afternoon tea som produktionen startade i Kungälv 1888.

En mer sannolik anledning är den att importskatten på kex från England höjdes kraftigt i slutet av 1880-talet och Berggren och hans två skotska kompanjoner såg då sin chans att lära Kungälvsborna baka kex efter engelsk förebild.

Firman bildades i Göteborg, därav namnet, men tillverkningen har alltid skett i Kungälv. Mariekexet ska ha varit det första kexet som bakades här, och det kan också bli det sista.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Göteborgs Kex

Mer i ämnet