Johannes Imberg, församlingsherde i Mölndal.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I Mölndal har Svenska kyrkan löst problemen efter cyberattacken genom att övergå till pappersutskrifter, följ med till Fässbergs kyrka i klippet ovan. Foto: SVT

Efter cyberattacken: Svenska kyrkan i Mölndal fick ändra arbetssätt

Uppdaterad
Publicerad

Svenska kyrkans datorsystem har efter hackerattacken legat nere i nästan två veckor nu. Det slår hårt mot personal på Fässbergs kyrka i Mölndal.

– Man är rädd för att råka radera något, säger prästen Johanna Risenfors Lindmark.

Medan datorsystemet ligger nere försöker personal på Fässbergs kyrka nå fler besökare via pappersaffischer och man fyller i bokningar för dop, vigslar och begravningar i en stort gemensamt dokument.

– Det har blivit lite mer komplicerat internt, säger Johannes Imberg, församlingsherde Fässberg.

Begravningar påverkas inte

Sedan ett år tillbaka gör församlingen papperskopior av gravboken. Det är en del av krisberedskapsplanen och den visade sig vara mycket användbar efter hackerattacken.

– Vi gör regelbundet säkerhetskopiering av gravboken just för att om en sådan sak skulle hända som nu har hänt. Då kan vi ändå fortsätta att begrava människor, säger församlingsherde Johannes Imberg.

Men alla församlingar inom Svenska kyrkan har inte papperskopior av sina gravböcker och det påverkar gravsättningar – till exempel i Göteborg, något som Dagens Nyheter rapporterat om.

Mycket mer arbete för personal

Hackerattacken har lett till betydligt mer administrativt arbete, men enligt församlingsherde Johannes Imberg har all personal förståelse för situationen.

– Alla förstår allvaret i situationen och att allas insats behövs. Det känns som att folk arbetar med väldigt positiva andan och försöker lösa och göra det bästa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.