Så kan Försvarsmakten slå ut drönare över förbjudna områden

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsmakten håller nu på att utveckla system för att oskadliggöra drönare som otillåtet flyger över militära skyddsområden. Dels genom att bryta kontakten till den som styr drönaren, dels genom grövre metoder.

– Ja, det skulle kunna handla om att vi skjuter ner dem, säger Therese Fagerstedt, pressekreterare på Försvarsmakten.

Under torsdagskvällen blev det ett stort pådrag på Orust efter att Försvarsmakten larmat polisen till ett militärt skyddsområde.

Varken polisen eller Försvarmakten vill bekräfta vad insatsen handlade om, men uppgifter till SVT Nyheter Väst säger att det rörde sig om otillåten drönarflygning.

Försvarsmakten vill på fredagen inte säga om antalet larm om drönare över militära områden ökat.

Försvarsmakten orolig

Däremot bekräftas att Försvarsmakten anser det finns problemet med drönare som flyger där de inte får.

I Sverige finns det enligt Transportstyrelsen drygt 400 000 registrerade drönare. Även om många följer reglerna så finns det också en del som inte gör de, vilket oroar Försvarsmakten.

– Det är klart att det är problem att drönare tar sig in över militära skyddsobjekt. Det man är rädd för är ju att det är någon med onda avsikter som ska ta bilder eller hämtar in känslig information, säger Therese Fagerstedt.

”Kan handla om att skjuta ner dem”

Nu är Försvarmakten i full gång med att ta fram system för att oskadliggöra ut drönare som flyger där de inte ska. Antingen genom att slå ut kommunikationen mellan den som styr och drönaren, så att den störtar. Eller genom att skjuta ner dem.

– Ja, det skulle kunna handla om att vi skjuter ner dem, säger Therese Fagerstedt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.