Olof Lundberg (S) extriör Ucklumskolan

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Olof Lundberg (S), kommunstyrelsens ordförande i Stenungsund kommer diskutera frågan i kommunfullmäktige om skolans framtid. Foto: SVT

Efter folkomröstningen: Över 6 000 vill ha skolan i Ucklum kvar

Uppdaterad
Publicerad

Efter söndagens lokala folkomröstning i Stenungsund om skolan i Ucklum som ska läggas ned visade det sig att 68 procent av de som röstade vill ha skolan kvar.

– Bra att många engagerar sig, säger Olof Lundberg (S), kommunstyrelsens ordförande Stenungsund.

Grundskolan i Ucklum, med 51 lågstadieelever, har en osäker framtid. Å ena sidan finns det ett beslut från kommunen att lägga ned skolan på grund av besparingskrav och andra sidan blev det en proteststorm från Stenungsundsborna där 4 000 först skrev under en protestlista och totalt drygt 6 000 röstade för att behålla skolan.

Nu väntar beslut i kommunfullmäktige om en dryg vecka.

– Nu har vi fått ett resultat också som vi måste ta ställning till, säger Olof Lundberg (S), kommunstyrelsens ordförande Stenungsund.

Av 21 600 röstberättigade valde 8 953 att rösta

– Självklart tar man hänsyn till att det är många som har röstat. Så är det ju. Sen var det totala valdeltagandet i själva folkomröstningen 41 %. Det är också något vi får tänka över.

Att det är så pass många som engagerar sig i den här frågan betyder inte det något?

– Jo, det är klart att det betyder någonting och det är det vi får sätta oss ner i våra grupper och diskutera igenom innan vi sätter oss gemensamt och har diskussionen, säger Olof Lundberg (S), kommunstyrelsens ordförande Stenungsund.

Finns det någon chans att skolan blir kvar?

– Det får vi se vad vi kommer fram till i våra diskussioner, säger Olof Lundberg (S), kommunstyrelsens ordförande Stenungsund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.