I onsdags kom beskedet om att Göteborg energi väljer att avsluta sin satsning på biogasanläggningen Gobigas. Ett besked som kom som en överraskning för Energimyndigheten.
– Ja, det gjorde det, säger Erik Brandsma, generaldirektör på Energimyndigheten.
Vad tänkte du när du hörde det?
– Jag tänkte att nu behöver vi sätta oss runt bordet och prata om vad konsekvenserna av det beskedet kommer att bli.
LÄS MER: Efter miljardsatsningen – nu ska Gobigas säljas
222 kronor miljoner i stöd
Satsningen på Gobigas har kostat Göteborg energi över 1,5 miljarder kronor. Men räkningen kan bli ännu dyrare.
2010 fick projektet 222 miljoner kronor i demonstrationsstöd av Energimyndigheten – vilket då var det största enskilda stödet någonsin sedan Sverige gick med i EU.
Problemet är att stödet var villkorat. Göteborg energi fick pengarna mot löfte att biogasanläggningen skulle vara igång och drivas fram till 2019.
Nu blir det inte så troligtvis, måste ni betala tillbaka de här pengarna?
– Det är något som vi måste ta upp med Energimyndigheten. Vi skall tillskriva dem och se hur de ser på detta, säger Roland Rydin (M), 2:e vice ordförande i Göteborg energi.
Så detta kan komma att kosta över 200 miljoner?
– Det vet vi inte ännu, men det kan hända att det blir ytterligare kostnader i det här, säger Roland Rydin.
Oklart om återbetalning
På Energimyndigheten vill man ännu inte säga vad som kommer att hända.
– Det är för tidigt att spekulera om. Vi skall titta på det resultatet som har uppnåtts tills nu då det är en forskningsanläggning, och utifrån det behöver jag då ha en dialog med Göteborg energi och då får vi se var vi hamnar, säger Erik Brandsma, generaldirektör på Energimyndigheten.
EU-stöd utnyttjades inte
Gobigasprojektet beviljades också en halv miljard kronor i stöd från EU:s NER-300 program. Pengarna skulle användas för att bygga nästa etapp i projektet – en mycket större biogasanläggning som skulle fungera kommersiellt. De pengarna hann dock inte betalas ut, men går nu också troligtvis förlorade.