• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Biogasanläggningen Gobigas letar ny ägare, det tycker Claes Westberg, partiledare för Vägvalet är bra.

”Det är ett för stort projekt”

Uppdaterad
Publicerad

År 2012 var Vägvalet enda parti i kommunfullmäktige i Göteborg som röstade mot förslaget att bygga ”Gobigas etapp 1”.

Artikeln publicerades första gången 27 april 2017

SVT har tidigare berättat att biogasanläggningen Gobigas söker ny ägare och finansiering enligt beslut från styrelsen för Göteborg Energi. Vägvalets partiledare, Claes Westberg, tycker det är bra att det kommunala företaget nu vill göra sig av med anläggningen.

Gobigas

– Om det går att sälja, säger han. Anläggningen kostar ju kommunen varje dag eftersom det går med förlust, det är inte bara uppförandet som har kostat. Det är ett stort svart hål.

LÄS MER: Nu avgörs Gobigas framtid

När kommunfullmäktige röstade om att bygga ”Gobigas etapp 1” i april 2012 var Vägvalet enda parti som röstade mot förslaget. I reservationen som Vägvalet lämnade mot beslutet står det bland annat:

”Det är för många osäkerheter och risker med att gå vidare med detta projekt... Ett kommunalt bolag bör inte slösa skattemedel för olönsamma riskprojekt som inte tillför någon direkt nytta för medborgarna.”

Problemet med hela turen kring biogasanläggningen är att det principiellt är fel av ett kommunalt företag att satsa så mycket pengar på ett projekt, enligt Claes Westberg.

– Kommunen ska inte pyssla med det här längre i den här formen. Det är ett för stort projekt med för stora risker att satsa så mycket pengar i.

Går att jobba miljövänligt på andra sätt

För att uppmuntra och utveckla användningen av förnyelsebara bränslen tycker Vägvalet att kommunen kan arbeta på flera andra vis.

– Ta fram nya hårdare miljökrav vid inköp, Göteborgs stad är en stor upphandlare, säger Claes Westberg. Då tvingas industrin ta fram ny teknik och då hamnar kostnaden på deras kunder istället. Andra sätt att medverka är att bidra med den stora kompetens som Göteborg energi sitter på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gobigas

Mer i ämnet