Säkerhetschefen i Trollhättans stad vill förhindra att fler bränder inträffar hos företaget.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Jag förutsätter att berörda parter kliver fram nu och tar sitt ansvar. Vi är med i de sammanhang där vi kan påverka för att skapa en trygg miljö för Trollhätteborna, säger Kristina Hedman, säkerhetschef på kommunen. Foto: SVT

Efter giftiga batteribranden – Trollhättan kräver åtgärder

Publicerad

Två bränder på samma plats – bara i år. Nu har Trollhättan stad fått nog och kräver att ansvariga kliver fram för att säkra att det inte händer igen.

– Det påverkar trollhätteborna negativt och det måste vi förhindra, säger Kristina Hedman, säkerhetschef på kommunen.

Dagen efter den giftiga batteribranden i Trollhättan är avfallsanläggningen där branden startade utbrunnen. Endast stommen står kvar när SVT Väst besöker företaget IQR Solutions anläggning på Stallbackaområdet. Och räddningstjänsten håller på att avsluta sin insats.

Trollhättans stad kallar till möte

Samtidigt, i en annan del av staden, har kommunledningen fått nog. Efter andra branden hos samma företag på mindre än åtta månader, har säkerhetschefen Kristina Hedman kallat in Länsstyrelsen och IQR till samtal – även fast kommun inte äger frågan.

– Jag förutsätter att berörda parter kliver fram nu och tar sitt ansvar. Vi är med i de sammanhang där vi kan påverka för att skapa en trygg miljö för Trollhätteborna, säger hon.

IQR Solutions vd Thomas Carlström uppger för SVT att man från företagets sida välkomnar kommunens initiativ, men ser inte att företaget har brustit i sina rutiner.

– Vi har verksamhet i ett område med tung industri och har följt rådande lagstiftning. Det som har skett är en olycka och det är inget vi kan rå för, säger han till SVT på måndagen.

Kraftig brand i tunnor med batterier

I lokalen där branden startade förvarades 3000 tunnor med uttjänta batterier och enligt Thomas Carlström skulle brandskyddet uppdateras under kommande vecka. Vad som startade branden är ännu oklart och polisen har påbörjat en förundersökning om allmänfarlig vårdslöshet.

SVT söker länsstyrelsen som är tillsynsmyndighet för verksamheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.