SVT:s Emmy Ottosson på plats vid branden i Trollhättan

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här smäller det bakom SVT:s reporter – på plats vid branden i Trollhättan. Foto: Robert Betzehag

Fullt utvecklad brand i industribyggnad i Trollhättan

Uppdaterad
Publicerad

Det brann kraftigt i en sorteringsanläggning för batterier på Stallbackavägen i Trollhättan under söndagen. Explosioner hördes från platsen, där det även tidigare i år var en batteribrand.

Nu utreder polisen händelsen som allmänfarlig vårdslöshet.

Sorteringsanläggningen hanterar batterier av olika sorter, bland annat litiumbatterier. Dessa orsakar väldig värmeutveckling och räddningstjänsten beslutade därför att låta branden lugna sig och jobbade med att förhindra spridning till intilliggande verksamheter och lokaler.

– Vi måste ta hänsyn till miljön, så det inte rinner ut farliga ämnen med släckvattnet, säger Peter Gustafsson, ledningscentralen Fyrbodal, i ett tidigt skede.

Räddningstjänsten larmades 05.25 och var på plats kort därefter.

Vid 16-tiden uppgav räddningstjänsten att det inte längre brann men att arbetet på plats fortsätter och kommer göra det även över natten.

Elva enheter från räddningstjänsten, polisen och två ambulanser var på plats. Frilansfotograf Robert Betzehag berättade att det hördes explosioner från brinnande batterier.

Brann på samma plats i januari

I januari i år brann det på samma plats. Företagets vd, Thomas Carlström, sa då till SVT att de var förvånade att en brand kunnat uppstå där och att de skulle se över sina rutiner.

Enligt Thomas Carlström var det felsorterade batterier som började brinna då.

Hur kunde det hända igen?

– Det har blivit bättre, men det som brann nu är ett gammalt lager. Det är omöjligt att gå igenom för det är 3 000 tunnor, säger han.

Viktigt meddelande till allmänheten

Polisen kommer initialt att inleda en förundersökning om allmänfarlig vårdslöshet. En teknisk undersökning kommer att göras när räddningstjänst är klar med släckningsarbetet, vilket kan dröja i och med brandens omfattning och karaktär.

Under måndagsmorgonen var räddningstjänsten fortfarande kvar på platsen.

– Vi är kvar för bevakning. Det kan ta upp till tre veckor från att batterier som har varit brandutsatta kan blossa upp igen, säger Tero Paakki, larm- och ledningsoperatör hos räddningstjänsten i Norra Älvsborg.

Ett VMA, viktigt meddelande till allmänheten, utfärdades men vid 17-tiden på söndagen var faran över.

Ingen ska ha kommit till skada.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.