Vd:n  Thomas Carlström och en fasad som svärtats av eld

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Batterierna borde enligt företaget inte ha kunnat självantända – hör vd:n Thomas Carlström. Foto: Lisa Johansson/SVT

Företaget om batteribranden i Trollhättan: ”Ska inte kunna hända”

Uppdaterad
Publicerad

Batteribranden på industriområdet Stallbacka i Trollhättan borde inte ha kunnat inträffa enligt företagets vd.

– Vi är lite förvånade, men allt kan ju hända, säger Thomas Carlström.

Det branddrabbade företaget fungerar som mellanlagringsplats för batterier innan de fraktas utomlands för återvinning. Enligt företagets vd Thomas Carlström handlar det om 50 ton batterier som brunnit under fredagsmorgonen. De flesta av typen AA men det kan också ha funnits litiumbatterier. Batterierna ska ha förvarats i tätslutande tunnor eftersom de annars är mycket lättantändliga.

Maskin kan ha antänt

Ingen värmeutveckling har registrerats i någon annan del av lokalerna. Under förmiddagen, efter att branden släckts, kunde företaget börja arbeta med hjullastare för att ta sig fram till det som bedöms vara brandens startpunkt.

En teori som Tomas Carlström själv lyfter är att någon maskin i byggnaden skulle kunna ha antänt, men betonar att det är för tidigt att veta säkert.

I klippet förklarar Thomas Carlström varför branden förbryllar dem

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.