Alexis Ljungkvist är avdelningschef på socialförvaltningen Hisingen. Foto: TT/SVT

Efter polismordet: Rapport avslöjar socialtjänstens brister

Uppdaterad
Publicerad

I en intern rapport avslöjas brister kring hur socialtjänsten i Biskopsgården hanterar unga i riskzon för kriminalitet.

Utredningen genomfördes efter polismordet i området.

Nu kraftsamlar man för att höja personalens kompetensnivå.

Alla socialsekreterare som jobbar med barn och unga i Hisingens socialförvaltning kommer att få gå en utbildning i att få unga att sluta med normbrytande beteende med start i februari.

I en intern utredning inom Hisingens socialförvaltning som gjordes efter polismordet konstateras det att ingen av handläggarna på enheten Barn och Unga hade utbildning i någon riskbedömningsmetod kopplat till kriminalitet. De fyra som haft det hade alla slutat.

Polis död efter skottlossning i Biskopsgården

Köpt in utbildning

Nu har förvaltningen köpt in en utbildning som ska effektivisera arbetet med att motverka normbrytande beteende eller att unga i riskzonen utvecklar det.

– Vi planerar för omfattande utbildningsinsatser. Vi såg redan i våras att vi saknade just delen om risk- och skyddsbedömningar kopplade till kriminalitet, säger enhetschef Alexis Ljungkvist till SVT Nyheter Väst.

Varför har ni inte haft denna kompetens innan?

– Jag kan inte svara för hur man tidigare jobbade i stadsdelsnämnderna, men vi gjorde ju riskbedömningar utifrån andra modeller, till exempel heder. Nu blir det även kopplat till kriminalitet.

Lära sig bedöma risker

Utbildningen heter ESTER, är på två heldagar och går ut på att personalen får möjlighet att lära sig att strukturerat bedöma risker för kriminalitet när de utreder barn och unga. Den väntas kosta 130 000 kronor plus moms.

– Vi i nämnden är helt eniga om att alla de saker som förvaltningen själv anser att de behöver ska de göra. Jag kommer noga att följa detta på varje möte framöver, säger Simona Mohamsson (L), ordförande i nämnden på Hisingen.

”Utredningstiderna måste minska”

Den egna utvärderingen kom också fram till att det saknas skriftliga rutiner för om ett barn omedelbart ska omhändertas enligt lagen om vård av unga och att man behöver informera om att alla orosanmälningar ska vara skriftliga.

– Från politiskt håll ser vi också att utredningstiderna måste minska, idag är maxtiden enligt lag fyra månader, säger Simona Mohamsson (L).

Att minska utredningstiderna finns med som en punkt i den nyligen klubbade budgeten från alliansen för Göteborgs stad, där är målet att utredningstiden ska vara en månad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polis död efter skottlossning i Biskopsgården

Mer i ämnet