Till vänster syns en person som håller i en mikrofon med SVT:s logotyp, iklädd en svart jacka och vit halsduk, som står framför en grönskande miljö. Till höger finns en struktur av trä med vertikala ribbor och en metallmast som sträcker sig uppåt, belägen i en grusig omgivning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi kan inte utesluta att någon har tagit sig in” säger förvaltningschefen Ulf Krüger. Foto: SVT

Vattenvarning i Bollebygds kommun – obehöriga kan ha tagit sig in i reservoar

Uppdaterad
Publicerad

Det finns en risk att obehöriga har tagit sig in i en vattenreservoar i Bollebygds kommun.

Tills vattnet är testat uppmanas invånarna i Olsfors och Hultafors att inte använda vattnet.

Bollebygds kommun kan inte garantera dricksvattenkvalitén i Olsfors och Hultafors. Detta efter att utrymmen i en vattenreservoar, även kallat vattentorn, som ska vara låsta har hittats olåsta.

– Vi kan inte utesluta att någon har tagit sig in, säger förvaltningschefen Ulf Krüger.

Det har inte kommit in några uppgifter om att någon har blivit sjuk av vattnet, men kommunen uppmanar ändå invånarna att inte använda vattnet till annat än att spola i toaletten.

Vattenprover gjordes på tisdagen, men provsvar förväntas inte komma förrän 2 januari. Till dess kommer kommunen att placera ut vattentankar i området. Totalt berörs ungefär 900 invånare.

Polisen: ”Mycket allvarligt”

Händelsen utreds av polisen som misstänkt sabotage.

– I och med att det är ett potentiellt sabotage mot en samhällsviktig verksamhet ses det här som mycket allvarligt, säger Adam Isaksson Samara, polisens presstalesperson.

Under tisdagen genomfördes en initial teknisk undersökning på platsen.

– Vi tittar brett på vad det är som kan ha hänt, säger Adam Isaksson Samara.

Det är ännu oklart om det finns övervakningskameror på platsen som kan ha fångat händelsen på film.

Risk för rikets säkerhet

De senaste åren har det skett flera intrång på vattenverk och vattenreservoarer runt om i landet, till exempel drabbades en vattenreservoar i Bollnäs i oktober.

Sabotagen är utpekade som ett potentiellt säkerhetshot, bland annat av militärens underrättelsetjänst Must.

Erik Nord, chef för utredningsenheten i polisregion Väst, berättar varför misstänkta sabotage mot infrastruktur måste tas på stort allvar:

– Ibland är det folk som vill stjäla eller folk som vill se hur det ser ut. Men emellanåt är det någon som bryter sig in ur ett totalförsvarsperspektiv, vilket kan innebära risk för rikets säkerhet, säger han och fortsätter:

– Vatten är ju någonting vi alla är beroende av. Jag vet inte hur lätt det är, men genom vattnet kan man ju till exempel göra alla magsjuka, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.