Från årsskiftet blir det åter tillåtet för yrkesfiskare att fiska pigghaj upp ur Västerhavet, säger Karin Linderholm på Havs- och vattenmyndigheten. Foto: Kustbevakningen/SVT

Efter tolv års stopp – snart får pigghaj fiskas igen

Uppdaterad
Publicerad

Efter 12 års fiskestopp blir det snart åter möjligt för yrkesfiskare att fånga pigghaj utmed svenska kusten. Anledningen är att beståndet återhämtat sig.

– Det handlar om att vi har ny data på att beståndet är mer livskraftigt än tidigare, säger Karin Linderholm, utredare på Havs- och vattenmyndigheten.

2010 införde EU ett totalstopp för pigghajsfiske i svenska vatten och Västerhavet. Men när nu bestånden ökat så återinförs fångstkvoter för yrkesfiskare efter ett beslut i EU:s ministerråd, något som Bohusläningen var först med att rapportera.

De nya kvoterna bottnar i rekommendationer från ICES, intenationella havsforskningsrådet, gäller från årsskiftet och innebär att svenska fiskare preliminärt får ta upp 793 ton under under nästa år.

– Det innebär att fiskare ska landa all pigghaj de får upp. Det kommer att finnas en maxkvot nationellt och det kommer också vara en maxstorlek på hajarna man får upp. Beslutet gäller inte retroaktivt, säger Karin Linderholm.

Omdiskuterat efter dumpning

Bifångst av pigghaj har fiskar sedan stoppet 2012 varit tvungna att skyndsamt släppa tillbaka hajarna i havet. Frågan aktualiserades i våras då det upptäcktes att någon dumpat ett 100-tal rödlistade pigghajar och rockor i Lysekils hamn, vilket SVT rapporterat om tidigare.

En person delgivits misstanke om brott mot fiskelagen och åtal väntas.

Men nu kommer det alltså blir tillåtet med pigghajsfiske igen. Och kvoterna kan komma att höjas succesivt.

– Vi hoppas ju att beståndet ska fortsätta återhämta sig, men man vill var försiktigt, säger, säger Karin Linderholm.

I klippet nedan hör du om de hajar som hittades dumpade i Lysekils hamn i våras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.