• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Stort antal fridlysta hajar döda på botten i Lysekils hamn

Uppdaterad
Publicerad

Ett 60-tal fiskar av den rödlistade arten pigghaj ligger på botten inne i Lysekils hamn. Fyndet gjordes av några studenter i marinbiologi under lördagen som fick syn på hajarnas vita bukar från kajkanten.

– De är utan tvekan dumpade där, allt annat är uteslutet, säger Tobias Dahlin, undervattensfilmare.

Se bilderna på de döende djuren som Tobias Dahlin filmade i klippet ovan.

Tillsammans med hajarna låg också några rockor, även de rödlistade och får alltså inte tas upp ur havet av fiskarna. Flera av djuren levde dessutom fortfarande och syns på bilderna kippa efter syre, vilket Deep Sea Reporter var först att rapportera om.

Döda hajar i Lysekil

Tobias Dahlin är undervattensfilmare och var den som dök ner och filmade hajarna efter att han sett om studenternas fynd på facebook. Han misstänker att de dumpats av någon fiskare.

– De är utan tvekan dumpade där, allt annat är uteslutet, säger Tobias Dahlin.

Kontroversiell fråga

Frågan är kontroversiell och ingen av de småbåtsfiskare eller trålare som SVT varit i kontakt med vill ställa upp på någon intervju. Men flera av dem berättar på telefon att det är väldigt vanligt att få haj i fångsten, framförallt för trålarna, och att de då måste kasta tillbaka dem i havet eftersom de inte får ta upp dem.

Och Tobias Dahlin menar att det här är djurplågeri och aldrig hade tillåtits om det handlat om landlevande djur.

– Havsytan är en barriär. Det som pågår där under ser inte vanliga människor, då kan det här fortsätta. Mycket av det hade aldrig kunnat fortsätta om det skedde på land, säger Tobias Dahlin undervattensfilmare.

Enligt Havs- och Vattenmyndigheten så ska fredade arter återsättas omedelbart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Döda hajar i Lysekil

Mer i ämnet