Det var i slutet av mars som en grupp marinbiologi-studenter gjorde den obehagliga upptäckten på botten i Lysekils hamn. Dykare filmade de döda och döende fiskarna, som tillhör hotade och skyddade arter.
Sådana ska enligt lag omedelbart släppas tillbaka – och utsorteringen ska ske till havs. Men här hade någon tagit med sig all bifångst och illegalt dumpat denna i hamnen.
Oväntat resultat
När ett urval av fiskarna skickades till Statens veterinärmedicinska anstalt i Uppsala för analys gjordes oväntade fynd, vilket P4 Väst rapporterat om.
– Ja, det var där man hittade vad man tror är färgrester. Det är i alla fall inte biologiskt material. Vi har gjort vissa spårsäkringar på de fiskebåtar som kan vara aktuella för att kunna jämföra, säger förundersökningsledaren åklagare James von Reis.
Men det är mer än färg som skulle kunna binda en av fiskebåtarnas befälhavare till brottet. Enligt åklagaren finns omständigheter som pekar åt ett visst håll, även om ännu ingen är delgiven misstanke.
Följer båtarnas rörelse
Närmast väntar åklagare på en rad olika analyssvar. Förutom färgjämförelser handlar det bland annat om att se vilka fiskebåtar som varit var och vilka redskap de använt där man kan få den här typen av bifångst. Det finns flera olika satellit- och radarsystem för att se i detalj hur fiskebåtarna rört sig under den misstänkta brottstiden.
Ingenting tyder just nu på att dumpningen pågått en längre tid, utan allt har troligen skett vid ett eller ett par tillfällen kort före upptäckten.
Så när kan vi förvänta oss att någon blir delgiven misstanke om brott mot fiskelagen?
– Det är för tidigt att säga. I värsta fall går det inte alls och i bästa fall inom en vecka eller fjorton dagar, säger James von Reis.