Det råder stor oro bland djurägare efter att en minishetlandsponny dödades i en vargattack i närheten av Lerdala i Skövde kommun i mitten på september.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tobias Albinsson berättar att många hästägare är oroliga att det ska ske fler vargangrepp på hästar, efter att en minishetlandsponny dödades i mitten på september. Länsstyrelsen vill skjuta vargen – men manar samtidigt till lugn. Foto: Kajsa Norman

Efter vargattacken på ponny i Skövde: ”En ständig oro”

Publicerad

Det råder stor oro bland djurägare efter att en minishetlandsponny dödades i en vargattack i närheten av Lerdala i Skövde kommun i mitten på september.

Länsstyrelsens beslut om skyddsjakt stoppades först, men den kunde återupptas igen under torsdagen.

En minishetlandsponny dödades och ytterligare en skadades när en varg gick till angrepp nära Lerdala natten till måndagen 16 september.

Enligt Tobias Albinsson i Götene är många djurägare i området, inklusive han själv, oroliga för att det ska inträffa ännu fler angrepp. Han har länge varit engagerad i vargfrågan, bland annat genom att skriva en bok med fokus på vargangrepp och som tidigare ordförande i föreningen Ny rovdjurspolitik.

– Alla är nervösa hela tiden, dygnet runt, säger han.

Beslutet: Skyddsjakten återupptas

Efter attacken utlyste Länsstyrelsen skyddsjakt på vargen som hade dödat ponnyn, men några dagar senare stoppade Förvaltningsrätten i Luleå den efter att två föreningar hade överklagat.

I måndags inkom Länsstyrelsen med ett yttrande till Förvaltningsrätten där de motiverade varför skyddsjakten borde godkännas. Under torsdagen kom beskedet att överklagan avslås – och skyddsjakten kan därmed återupptas.

– Den här individen behöver tas bort, så att det inte sker någonting mer i det här området, säger Mia Bisther, rovsdjurshandläggare på Länsstyrelsen i Västra Götaland.

Hör Tobias Albinsson, som känner personerna vars ponny dödades av en varg, berätta om oron. Mia Bisther på Länsstyrelsen bemöter oron och uppmanar hästägare att vara extra vaksamma efter ett angrepp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.