• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: SVT

Elalstrande tyg kan ersätta batterier

Uppdaterad
Publicerad

Forskare på Chalmers har tagit fram ett tyg som kan alstra elektricitet. Tyget tros på sikt kunna ersätta batterier och är nu färdigt att börja produceras.

Projektet med de elektricitetsalstrande textilierna har pågått i tio år och är ett samarbete mellan Chalmers tekniska högskola, forskningsinstitutet Swerea IVF och Textilhögskolan i Borås. Teknologin bygger på den piezoelektriska effekten, vilket innebär elektricitet alstras när tyget omformas genom att till exempel sträckas ut.

Mer effektivt när det utsätts för tryck

Tyget är utvecklat och vävt av Chalmersforskarna Anja Lund och Christian Müller. Det är mer effektivt när det är blött, eller när det utsätts för mer tryck. Redan i dag kan det användas för att driva mindre elektriska enheter, som till exempel en miniräknare eller en digital klocka. På sikt är tanken att tekniken ska kunna användas till större enheter. Tekniken kan ses som miljövänlig, då den på sikt tros kunna ersätta batterier.

Chalmers tekniska högskola

– Det är många som har pulscensorer eller smarta klockor. Det vore toppen, tänker vi, om man kunde byta ut några av de batterier som ingår i alla de här prylarna och istället generera energin själv genom att bara utföra de rörelser man ändå gör i vardagen, säger Anja Lund.

Kan komma att bli vanligt i det vardagliga livet

Forskarna beräknar att tyget på marknaden inte behöver kosta mer än exempelvis goretex. Det går att sy in i kläder eller i en väska, så att man vid användning utsätter tyget för friktion och därmed kan alstra el. Anja Lund och Christian Müller hoppas att materialet tids nog ska bli mer tillgängligt i vardagen.

– När vi har optimerat materialet så att man får ut lite mer energi kan vi tänka oss att man laddar sin mobil på sin dagliga promenad till bussen, säger Anja Lund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Chalmers tekniska högskola

Mer i ämnet