En mycket dyr historia

Uppdaterad
Publicerad

Oljesaneringen på Tjörn kommer kosta över 100 miljoner kronor. Eftersom ersättningarna från staten har dröjt, så kommer kommunen få betala ränta för de dyra lån dom tvingats ta.

Det har blivit ett av de dyraste oljeutsläppen någonsin i Sverige. Slutnotan för oljesaneringen på Tjörn är ännu inte helt klar, men än så länge har det kostat staten och skattebetalarna 108 miljoner kronor. Om man räknar in det inledande räddningsarbetet till havs, kan kostnaderna landa på så mycket som 150 miljoner.

I modern tid är det bara oljeutsläppet i Stockholms skärgård på 70-talet, och utsläppet på Tjörn i slutet av 80-talet som kostat mer.

Oljesaneringen vid Tjörn

”Kan drabba vem som helst”

Det är statens ansvar att ersätta kommuner när oljeutsläpp sker. Men kapitalkostnader ingår inte i dessa ersättningar så Tjörns kommun får stå för räntekostnaderna själva. Räntor på lån som de tvingats ta eftersom pengarna från staten dröjt.

Benny Halldin (s), politiker på Tjörn, är upprörd över hur de statliga myndigheterna agerat.

– Det kan ju drabba vem som helst. Det kan ju drabba alla kustkommuner. Oljan kunde ju lika gärna ha flutit i land på Orust eller i Kungälv, eller varför inte i Stockholms skärgård?

Svårt saneringsarbete

Den 10 september i fjol kolliderade lastfartyget Golden Trader med fiskefartyget Vidar utanför Danmarks kust. Kollisionen rev upp ett hål i Golden Traders tank, där en stor mängd bunkerolja fanns. Olja som de danska myndigheterna på grund av hårt väder bara kunde ta upp en liten mängd av, innan det med havsströmmar spolades mot Sverige och Tjörn.

Sex dagar senare påbörjade Räddningstjänsten på Tjörn saneringsarbetet av de över 400 ton olja och oljeskräp som sköljts upp på land. En av anledningarna att så mycket olja hamnade på land, var att inga av de svenska myndigheterna visste att oljan var på väg mot Tjörn. Kustbevakningen hade nämligen inte läst de varningsrapporter de fått från Danska Sjövärnet, vilket Västnytt berättade om i fjol.

Anders Assarsjö, operativ chef för insatsen, och vd för saneringsföretaget Entropi AB säger att det var det värsta oljeutsläpp han varit med om.

– För det första har det varit väldigt mycket olja. Och sen var det stora, svårtillgängliga områden. Vissa dagar kunde vi inte vara på öarna längst ut på grund av att det gick för höga vågor, så då fick vi gå in och jobba på andra ställen där det var lä.

Politiska motsättningar

Key Hedström, chefsjurist på MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap, förstår kommunens kniviga situation, men säger också att det i dagsläget inte finns något annat sätt att arbeta på.

– Det är ju bara att konstatera att det är väldigt tråkigt för en liten kommun att råka ut för en sådan här händelse. Vi förstår att det är frustrerande att kommunen inte har pengarna när de ska betalas ut. Men det är ju det system vi har.

I svallvågorna efter oljekatastrofen har det nu skapats politiska motsättningar på Tjörn mellan de på kommunen som tycker att man ska gå hårdare åt de statliga myndigheterna, och de som tycker att samarbetet gått bra.

Martin Johansen (fp), kommunstyrelsens ordförande, hade gärna fått pengarna från staten, men är överlag nöjd med samarbetet.

– Givetvis skulle jag vilja att de betalar ut räntepengarna också, men samtidigt kan jag förstå mekanismerna bakom varför det blir som det blir.

Medan Benny Halldin (s) inte tycker att kommunen ska ge med sig om ersättningen.

– Det är klart att det är nationen som ska ta kostnaden och inte utsätta enskilda kommuner för sådana prövningar.

FÖRTYDLIGANDE: Anders Assarsjö, VD för Entropi Sanerings AB har lett arbetet med oljesaneringen på Tjörn. Men han är inte kommunens operativa chef för arbetet, det är Carl-Ian Bissmark, räddningschef i Tjörns kommun.

Fakta

Ersättning vid oljeutsläpp

MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap har en årsbudget på 21 miljoner. För den summan ska de bistå och ersätta alla Sveriges kommuner när kriser uppstår.

Om utgifterna blir högre än budget, som i fallet med oljeutsläppet på Tjörn, måste MSB ansöka om mer pengar hos regeringen, som i sin tur måste ha ett riksdagsbeslut för att betala ut pengarna. En process som kan ta flera månader i anspråk, och som många gånger tvingar kommunerna att ta lån om större katastrofer inträffar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oljesaneringen vid Tjörn

Mer i ämnet