En polisman som slog sin dåvarande fru får behålla jobbet trots att han nu döms för misshandel. Rätten skriver i domen att ”våldsutövningen hade föregåtts av provokation bestående i att målsäganden hade varit otrogen”.
Mannen ska ha fått reda på att hustrun varit otrogen och ringt upp älskaren. Under samtalet ska hustrun enligt domen ha kommit in i rummet, försökt stoppa sin man från att prata med älskaren och ropat till älskaren att lägga på luren.
Enligt domen tog hon möjligen tag i makens tröjärm.
”Tog parti” med sin älskare
Enligt ett första förhör med hustrun säger hon att maken gav henne en våldsam knuff mot överkroppen och samtidigt ett kraftigt slag mot höger överarm.
Kvinnan ska ha fått blåmärken på armen efter slaget.
Rätten skriver i domen att mannen döms för ringa misshandel för att han provocerats. Dels skriver de att provokationen varit att maken nyligen fått reda på att hustrun varit otrogen. Dessutom ska kvinnans uppmaning till älskaren att lägga på luren uppfattats som att ”hon tog älskarens parti”.
Hade annars förlorat jobbet
Rätten finner ett ”visst stöd” i ett gammalt rättsfall. Där bedömdes en allvarlig misshandel som misshandel av normalgraden eftersom ”våldsutövningen hade föregåtts av provokation bestående i att målsäganden hade varit otrogen”.
Hade det varit fråga om misshandel enligt normalgraden hade polismannen automatiskt förlorat sitt jobb. Enligt rättspraxis brukar slag med knuten näve annars bedömas som misshandel av normalgraden, särskilt om våldet utövats mot en närstående person i hemmet.
Men när våldet föregåtts av provokation från målsäganden kan våldsutövningen bedömas som ringa skriver rätten i sin dom. Straffet blev dagsböter.
Misshandel av normalgraden
Åklagaren hade yrkat på villkorlig dom och misshandel av normalgraden.
– Min uppfattning är att slag med knuten hand och när det sker mot en närstående och på en plats där man ska kunna känna sig trygg, som i detta fallet hemmet, så brukar det enligt praxis bedömas som misshandel av normalgraden, säger chefsåklagare Lena Lithner till SVT Nyheter Väst.
I domen talas det om förmildrande omständigheter. Maken har utsatts för en provokation och förloppet var kortvarigt. Vad säger du om tingsrättens resonemang?
– Jag delar inte riktigt tingsrättens uppfattning om en provokation. Men att förloppet varit kortvarigt är riktigt. Det finns en filmsekvens och den visar nästan hela händelseförloppet, Det var också riktigt att det inte var några mer omfattande skador, säger Lena Lithner.
I domen är det inte klarlagt var parets båda barn var under misshandeln. Anser du att barnen såg något av händelsen?
– Jag gjorde gällande att våldet skett i närvaro av ena barnet. Det var uppgifter från förundersökningen. De uppgifterna har senare ändrats. Men på kvinnans filminspelning så hör man ett barn som skriker, säger Lena Lithner.
Lena Lithner har inte bestämt sig om hon tänker överklaga domen eller inte.