Kvinna som sitter vid ett bord med handbok i handen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det är alltid en risk att finnas i sociala kanaler, det finns mörka krafter som är ute och fiskar, säger Louise Parbring enhetschef för unga mötesplatser i Nordost i Angered. Foto: Dalmar Namazi

Enhetschef: Därför kan vi inte vara på sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

Göteborgs stad har strikta riktlinjer kring hur de anställda får använda sociala medier i arbetet. Detta har skapat frustration hos verksamheter som jobbar med unga. Nu svarar enhetschefen på varför reglerna är så åtstramade.

Enligt Göteborgs stads riktlinjer för användning av sociala medier måste anställda alltid prata med sin chef om de vill starta ett konto inom tjänsten.

Anställda ska undvika ha långa chattar online, ta foto/video utan syfte eller ha ”för många” konton och kanaler.

Enligt flera anställda som SVT har pratat med är stadens riktlinjer otydliga och begränsar de anställdas förmåga att nå ut till ungdomar eller identifiera extremistiska eller hatiska budskap som sprids av influensers online.

”Alltid en risk”

Enligt Louise Parbring enhetschef för unga mötesplatser i Nordost i Angered bör de anställda vara särskilt vaksamma när de använder sociala medier i tjänst.

– Det är alltid en risk att finnas i sociala kanaler, det finns mörka krafter som är ute och fiskar, säger Louise Parbring.

Enligt Louise ökas risken ytterligare när material publiceras i utomeuropeiska kanaler.

– Utomeuropieska är en ännu ökad risk, för vad händer med den informationen? Det som är inom europeiska är lagstyrt där vi skyddas av en skyddad lag, säger hon.

Men samtidigt så är ni på Instagram och Facebook och det är amerikanska kanaler?

– Vi har restriktivtet i innehåll det är så vi får styra det, säger hon.

Överväger digital ungdomskoordinator

Under ett års tid har staden kartlagt och undersökt unga mötesplatsers digitala möjligheter i nordöstra Göteborg.

Louise Parbring planerar att tillsammans med sina kollegor nå ut till unga på nätet på olika sätt, som till exempel genom att anställa en digital ungdomskoordinator.

Men samtidigt tycker hon att man får ha en lagom nivå för att hantera att man gör det på ett tryggt och säkert sätt.

– Våra medarbetare är inte kommunikatörer, de är ungdomsarbetare, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.