Estoniaöverlevaren Eckard Klug är positiv till en ny utredning. Foto: Privat/SVT

Eckard Klug överlevde Estoniakatastrofen: ”Förra utredningen var under all kritik”

Uppdaterad
Publicerad

Statens haverikommission ska nu utreda det fyra meter stora hålet på M/S Estonias skrov. Överlevaren Eckard Klug från Svenljunga tycker att kommisionens tidigare utredning var bristfällig och välkomnar en ny.

– Förra utredningen var ju under all kritik i mitt menande, säger han.

Den tidigare okända skadan på M/S Estonia har väckt stor uppståndelse. Eckard Klug befann sig ombord skeppet och är en av de som överlevde katastrofen. När SVT Nyheter Väst kommer i kontakt med honom är han på väg till Stockholm för att åka med en färja till Estland.

Hans teori är att skadan uppstod i samband med olyckan 1994.

– Jag har teorin att bogvisiret slagit hål där. Bogvisiret släppte på ena sidan och pendlade runt. Sedan har de kört på sitt eget bogvisir. Jag är övertygad om att de inte krockat med någon ubåt, säger Eckard Klug. 

”Det har ju varit folk nere förut, det är jag helt övertygad om”

Vad tänker du om att två personer nu åtalas för brott mot gravfriden?

– Jag tycker att det är vansinne. Hon ligger ju på 70 meter. Det har ju varit folk nere förut, det är jag helt övertygad om. Det är en hund begraven.

”Skandalöst egentligen”

Det var först efter en månad, när Eckard hade varit i kontakt med en estnisk dokumentärfilmare, som någon på myndighetsnivå försökte nå honom som överlevare.

En sjökapten från Göteborg hörde av sig och ville prata med honom om händelsen. Men när det kom till reseersättning för att ta sig till och från sitt hem var det inte aktuellt.

– Det hade blivit en runda på 20 mil. ”Nej, jag har ju polisrapporterna här att gå tillbaka till så jag behöver inte prata med dig” sa han. Så mycket var det med den haveriutredningen för min del. Det är skandalöst egentligen.

I klippet hör du experternas teorier om Estonia.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.