Genom kultur vill man nu stoppa unga från att dras in i kriminalitet. Foto: Meeting Plays/SVT

Kultur ska stoppa unga från kriminalitet i Biskopsgården

Publicerad

Kan konst, dans och teater på lång sikt hålla ungdomar borta från kriminalitet? Det hoppas det nystartade projektet ”Kulturhus inne” i Biskopsgården.

– Barnen kommer känna engagemang och glädje, och det kan vara ett sätt att inte känna behovet av att stIcka av på någon kriminell väg, säger Åsa Janson, verksamhetsledare på Meeting Plays.

I klippet hör du hur kulturaktiviterna kan hålla barnen borta från kriminalitet.

På Vårvindens fritidsgård kommer konst, teater, dans och språk får ett stort utrymme under hösten. Det är konstgruppen Meeting Plays och föreningen Biblioteksvännerna som ska skapa livliga aktiviteter för barn, ungdomar och föräldrar i Biskopsgården.

– Meeting Plays är en konstgrupp som skapar mötesplatser i lokala områden i Göteborg men just nu skapar de kultur- och konstaktiviteter i Biskopsgården, säger Åsa Jansson.

Ska ge positiva intryck

På söndagarna arrangeras ”Kulturhus Inne” som är ett samarbete mellan de båda aktörerna. Det ska skapa glädje och positiva intryck hos barnen och deras familjer.

– Målet är att göra kulturmötesplatsen permanent och få den att nå hela Biskopsgården, men också att sträcka sig långt ut i hela Göteborg, säger Anna Leyman, konstnärlig ledare på Meeting Plays.

Vill erbjuda alternativ till kriminalitet

Programmet är långsiktigt och syftar till att bygga ett positivt intresse i ungdomarnas liv. På så sikt kan ett av delmålen uppnås: att barnen inte ska dras in i gängkriminalitet senare i livet. 

– Att hamna in i gängkriminalitet är ett val som en person gör, men det vi kommer göra som kommun, stad och civilt samhälle är att erbjuda möjligheter att barn och ungdomar har något konkret och tryggt att göra. Det här kan sedan skapa en bättre medborgare i framtiden, säger Filip Plan, enhetschef på Vårvindens fritidsgård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.