Evan Hellström är den äldste lägenhetsägaren i Karlatornet – Nordens högsta byggnad. Här står han på sin balkong i Karlatornet, håller i räcket och lutar sig ut över utsikten. I bakgrunden syns en bred panoramavy av Göteborg och vattnet, med byggnader och grönskande områden nedanför.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Om vädret är fint går Evan Hellström ut på sin balkong cirka hundra meter ovanför marken för att njuta av utsikten över staden han är uppväxt i. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Evan Hellström, 91, valde Karlatornet framför äldreboende: ”Som skräddarsytt för mig”

Uppdaterad
Publicerad

Att aktivt kunna välja sitt boende kan bidra till ökat välmående, menar lyckoforskare.

91-årige Evan Hellström ratade äldreboendet – och har nyligen flyttat in på 29:e våningen i Nordens högsta byggnad, Karlatornet i Göteborg.

– Det fanns olika alternativ men jag tyckte det här var skräddarsytt för mig att spendera mina sista år, säger Evan Hellström.

När hans fru nyligen gick bort kände Evan Hellström att det var dags för någonting nytt. Han lämnade sin tidigare bostad i Älvstranden.

Karlatornet

– Jag har alltid gillat havet. Men en av mina döttrar bor nära det så jag kan alltid hälsa på henne. Så det fick bli en skyskrapa.

Lägenheter fortfarande tomma i Karlatornet

Möjligheten att välja var man vill bo kan påverka lyckan för människan. Men om det är ett äldreboende eller en lägenhet i en skyskrapa har däremot ingen större betydelse.

– Det är egentligen inte var du bor som spelar roll, utan vad det ger dig, säger Micael Dahlen, professor i lycka, välbefinnande och välfärd vid Handelshögskolan i Stockholm.

Efter överklaganden och förseningar har nu en stor andel av lägenhetsköparna flyttat in i Karlatornet i Göteborg. Av cirka 600 lägenheter återstår cirka 100 som ännu inte fått en ny ägare.

I klippet ovan får du hänga med upp till Evans lägenhet.

En person med långt hår och flera tatueringar på halsen, till höger, och en hög skyskrapa med en modern design under en blå himmel, till vänster.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör lyckoforskaren Micael Dahlen berätta om hur aktiva val, som hur man lever och var man bor, kan få dig att må bättre. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Karlatornet

Mer i ämnet